Ο εκπαιδευτικός ρόλος της Εθνικής Πινακοθήκης αποτελεί σημαντικό άξονα στην αποστολή της. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δημιουργηθεί διαδικτυακές εφαρμογές για το διαδίκτυο και για φορητές συσκευές, οι οποίες ενισχύουν την εμπειρία του επισκέπτη και του χρήστη, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα, που έχουν ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τη νεοελληνική τέχνη.

Στον ιστότοπο της Εθνικής Πινακοθήκης θα βρείτε το σχέδιο ξενάγησης, ένα εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς για την προετοιμασία της επίσκεψής τους στην Εθνική Πινακοθήκη, ψηφιακά παιχνίδια για το χρώμα, τα σχήματα και τις σκιές για παιδιά από 7-14 ετών, και ψηφιακές θεματικές περιηγήσεις στις συλλογές της.

Οι εφαρμογές για κινητές συσκευές της Εθνικής Πινακοθήκης καλούν το κοινό να γνωρίσει τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και να έρθει σε επαφή με τη νεοελληνική τέχνη καθώς και να περιηγηθεί στην Αθήνα με οδηγό πλούσιο υλικό από τα Αρχεία της. Μπορείτε να τις κατεβάσετε στο κινητό σας σε Android ή iOS:
- Περιήγηση στην Αθήνα (Android , iOS)
- Ψηφιακή Εικαστική Βιβλιοθήκη (Android , iOS)
- Τα σημαντικότερα έργα της Εθνικής Πινακοθήκης (Android , iOS)
- Κάθε εβδομάδα άλλο έργο (Android , iOS)

Ταυτόχρονα, ειδικό προσωπικό οργανώνει ξεναγήσεις στη μόνιμη ή στις περιοδικές εκθέσεις, που απευθύνονται κυρίως σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε φοιτητές και σε διάφορες άλλες οργανωμένες ομάδες (σύλλογοι, όμιλοι, Φίλοι του Μουσείου κ.λπ.). Οι ξεναγήσεις προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο εξοικείωσης του κοινού με την τέχνη. Για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης η ξενάγηση ολοκληρώνεται με το «Παιδικό Εργαστήρι». Τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι, την ελευθερία και την συνεργασία, γνωρίζουν τα χρώματα, το σχέδιο, ζωγραφίζουν και δημιουργούν κατασκευές με διάφορα υλικά. Η Τέχνη απελευθερώνει τις δημιουργικές ικανότητες τους. Τα βοηθά να γνωρίσουν και να απολαύσουν τη φύση, τη ζωή, την ιστορία της τέχνης, τα κάνει κοινωνικότερα, τονώνει την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθησή τους.


Tα εκπαιδευτικά προγράμματα λειτουργούν Δευτέρα, Τετάρτη, 10.00-13.30 και Πέμπτη, Παρασκευή, 9.00-13.30, κατόπιν συνεννόησης.
Επιπλέον το "Παιδικό Εργαστήρι" λειτουργεί ελεύθερα κάθε Σάββατο 11.00-14.00 και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για την περίοδο 2017-2018 το "Παιδικό Εργαστήρι" δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Θανάσης Σπηλιόπουλος, Μιχάλης Μαδένης
Πληροφορίες και ραντεβού: 210 72 35 938, 210 72 35 857, 210 77 09 855