Παρά θίν’ αλός
Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη

       

   To Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, παρουσιάζει έκθεση με τίτλο Παρά θίν’ αλός Θαλασσινά Θέματα στη Νεοελληνική Ζωγραφική  με έργα που προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη και από άλλες συλλογές.   

Το θέμα της έκθεσης, η θάλασσα, άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή του ελληνικού λαού, την ιστορία του, τα βιώματά του προτείνει στον επισκέπτη της έκθεσης ένα ταξίδι πλημμυρισμένο από το φως και το χρώμα της Ελλάδας. Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις ενότητες και αναπτύσσεται στις τρεις αίθουσες του Ιδρύματος Μ & Β Θεοχαράκη, ακολουθώντας τη διαδοχική εξέλιξη της ελληνικής θαλασσογραφίας από τον 19ο αιώνα στον 20ό αιώνα.

Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται έργα των μεγάλων θαλασσογράφων μας Κωνσταντίνου Βολανάκη, Βασίλειου Χατζή και Ιωάννη Αλταμούρα, στα οποία διαφαίνονται και οι πρώτες επιδράσεις του Ιμπρεσιονισμού.

Η δεύτερη ενότητα στεγάζει πίνακες των καλλιτεχνών που αντιπροσωπεύουν τον πρώτο αυθεντικό ελληνικό υπαιθρισμό, και αντλούν διδάγματα από τα μεταϊμπρεσιoνιστικά κινήματα, ιδιαίτερα του Παρισιού. Το κύριο μέλημά τους είναι να αποδώσουν με χρώμα την ιδιαίτερη ποιότητα του ελληνικού φωτός. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι αυτού του πρώιμου ελληνικού μοντερνισμού των αρχών του 20ού αιώνα είναι οι Κωνσταντίνος Μαλέας, Νικόλαος Λύτρας, Κωνσταντίνος Παρθένης, Μιχάλης Οικονόμου κ.ά.

Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει πίνακες παλαιότερων και νεότερων καλλιτεχνών που έδωσαν το προσωπικό τους στίγμα στη σύγχρονη ελληνική τοπιογραφία και αντιπροσωπεύουν ποικίλες τάσεις, όπως οι Θάνος Τσίγκος, Πάρις Πρέκας,  Παναγιώτης Τέτσης, Κώστας Τσόκλης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Βασίλης Θεοχαράκης, Μαρία Φιλοπούλου, Γιάννης Αδαμάκος.

 


Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη

Βασ.Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

Tηλ.: 2103611206

Ανοικτά καθημερινά:10πμ - 6μμ
Πέμπτη :10πμ - 8μμ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 15 Φεβρουαρίου 2017 - 7 Μαΐου 2017