Τρία πληγωμένα έργα του Παρθένη

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Πέμπτη  18/5/2017

 

 

Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, συμμετέχοντας στον εορτασμό της ημέρας των μουσείων, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό τρία άγνωστα πληγωμένα έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Με αφορμή το θέμα της φετινής ημέρας των μουσείων: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται» θα ανοίξει για το κοινό η έκθεση:

Από το σκοτάδι στο φως. Τρία πληγωμένα έργα του Παρθένη. Από το τραύμα στην επούλωση.

Η έκθεση συνοδεύεται από προβολή με θέμα την ιστορία των έργων poy είχαν καταστραφεί  από φωτιά στο σπίτι της κόρης του ζωγράφου το 1981. Η πρώτη συντήρηση έγινε από το Εργαστήριο Συντήρησης της Εθνικής Πινακοθήκης το διάστημα 1982-1985. Τα άλλα δύο έργα συντηρήθηκαν την περίοδο 2014-2016 μετά από μακροχρόνια έρευνα.

Παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και δράσεις εμπνευσμένες από τα έργα της έκθεσης θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του μουσείου.

 

Την Πέμπτη 18.5 η περφόρμανς με τίτλο «Ανά-στιξις» θα πραγματοποιηθεί τις παρακάτω ώρες: 19.00, 20.30, 21.30.

 

Σύλληψη-ιδέα: Χριστίνα Σκουτέλα 

Χορευτές-περφόρμερ: Λήδα Δουμουλιάκα, Χριστίνα Ζαχαρία, Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Ραλλού Καρέλλα, Ναταλία Μπάκα, Θάνος Νάτσικας, Στέλλα Τριπολιτάκη

«Ανά-στιξις. Κίνηση συνεχής, αλλαγή συνεχής. Το τέλος μιας στιγμής, πληγή, σημείο λύτρωσης κι επανεκκίνησης, σημείο πλήρωσης και νέας προοπτικής. Ορφέας και Ευρυδίκη : κοίταγμα· τέλος ή αρχή;»

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λειτουργήσει παζάρι με συλλεκτικές αφίσες, κάρτες και καταλόγους από παλαιότερες εκθέσεις του μουσείου.

 

Την ημέρα των μουσείων (Πέμπτη 18 Μαΐου) η Εθνική Γλυπτοθήκη-Εθνική Πινακοθήκη (Άλσος Στρατού, Γουδί) θα λειτουργήσουν από τις 9.00 έως τις 22.00. Εθνική Γλυπτοθήκη, Άλσος Στρατού –Γουδί.

Διάρκεια έκθεσης: 18.5-2.7.2017.