Για την επίτευξη του σύγχρονου κοινωνικού της ρόλου η Εθνική Πινακοθήκη έχει υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες στο έργο της, υλοποιώντας πολλαπλές ψηφιακές υπηρεσίες έρευνας, μάθησης και ψυχαγωγίας. Κύριοι στόχοι αυτών των υπηρεσιών είναι, η ανοικτή πρόσβαση στις συλλογές του μουσείου, και η ανταπόκριση στις ανάγκες των διαφορετικών ομάδων κοινού της Πινακοθήκης (ερευνητές, φοιτητές, παιδιά, ενήλικες κ.ά.).

H Πινακοθήκη ανέπτυξε ένα πλούσιο απόθεμα καναλιών διανομής και πρόσβασης στο μουσειακό της περιεχόμενο: εμπλουτισμένος επίσημος ιστότοπος, συμμετοχή σε διαδικτυακές πολιτιστικές πλατφόρμες (Europeana, Google Art Project), εφαρμογές για φορητές συσκευές (έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες) και ψηφιακές νησίδες (σταθμοί με οθόνες αφής και πολυμεσικό περιεχόμενο), οι οποίες βρίσκονται: στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης (Σπάρτη, Αίγινα, Ναύπλιο, Κέρκυρα), και σε άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο).
Ο ιστότοπος της Εθνικής Πινακοθήκης αποτελεί ένα διαδικτυακό κόμβο πολυσχιδούς πολιτισμικής πληροφορίας, πολυμέσων και διαδραστικών εφαρμογών. Μεταξύ άλλων, στις ιστοσελίδες της Πινακοθήκης ο διαδικτυακός επισκέπτης έχει πρόσβαση σε πάνω από 10.000 ψηφιοποιημένα έργα, σε ψηφιακές παρουσιάσεις ευαίσθητου και αρχειακού υλικού, σε διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά, σε εφαρμογές για φορητές συσκευές (apps), σε εκπαιδευτικό υλικό προετοιμασίας σχολικών επισκέψεων στο μουσείο, αλλά και σε ηλεκτρονικές εκδόσεις (e-books).

H Εθνική Πινακοθήκη αντιλαμβανόμενη τη σημασία του κοινωνικού της ρόλου στη σύγχρονη πολιτιστική ζωή της χώρας, έχει θέσει τη μάθηση, τη δια βίου εκπαίδευση και τη ψυχαγωγία, στο επίκεντρο της μορφωτικής της πολιτικής. Στους χώρους του μουσείου διοργανώνονται σχολικές επισκέψεις, προγράμματα προσχολικής ηλικίας και Παιδικό Εργαστήρι, τα οποία έχουν ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τη νεοελληνική τέχνη.

Ταυτόχρονα, οργανώνονται ξεναγήσεις και σε άλλες ομάδες κοινού όπως φοιτητές, σύλλογοι κ.λπ. Οι ξεναγήσεις αυτές οργανώνονται ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο εξοικείωσης, της ενδιαφερόμενης ομάδας, με την τέχνη.

Επίσης, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας άρσης του αποκλεισμού ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων από το πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας, καθώς και της επαφής με την τέχνη και με τις ευεργετικές της ιδιότητες, η Εθνική Πινακοθήκη από το 2014 συνεργάζεται με το Κ.Ε.Θ.Ε.Α. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, διοργανώνοντας μια πληθώρα δράσεων.