Αγαπητοί φίλοι,

Καλωσορίσατε στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου. Τα τελευταία χρόνια το Μουσείο μας, που γιόρτασε την εκατονταετηρίδα του το 2000, κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Περίπου τεσσεράμισι εκατομμύρια Έλληνες όλων των κοινωνικών τάξεων, ιδιαίτερα νέοι, επισκέφτηκαν την Εθνική Πινακοθήκη αυτά τα χρόνια.
Οι ανακαινισμένες αίθουσες των μονίμων συλλογών, η παρουσίαση των θησαυρών της νεοελληνικής τέχνης με νέα μουσειολογική αντίληψη, το ευρύτατο και διεθνών προδιαγραφών ρεπερτόριο των περιοδικών μας εκθέσεων δημιούργησαν ένα φιλότεχνο κοινό, πιστό στην Εθνική Πινακοθήκη, που δεν έπαψε να διευρύνεται. Ανάλογη ήταν και ανταπόκριση του κοινού στις δραστηριότητες των περιφερειακών παραρτημάτων της Εθνικής Πινακοθήκης: Σπάρτη (Κουμαντάρειος Πινακοθήκη), Κέρκυρα, Ναύπλιο, Αίγινα (Μουσείο Καπράλου) και Εθνική Γλυπτοθήκη στο Άλσος Στρατού (Γουδή).
Η Εθνική Πινακοθήκη μπόρεσε να υλοποιήσει τα φιλόδοξα προγράμματά της χάρις στην συντονισμένη προσπάθεια ενός δραστήριου Διοικητικού Συμβουλίου και ενός εξαιρετικού επιστημονικού, διοικητικού και φυλακτικού προσωπικού. Κυρίως όμως, χάρις στην αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας, των χορηγών και του Ομίλου των Φίλων της Εθνικής Πινακοθήκης που υποστήριξαν γενναιόδωρα τις ποικίλες δραστηριότητές της.
Η ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου έχει διπλό σκοπό: αφενός να σκιαγραφήσει το ιστορικό και την ταυτότητα του μουσείου περιγράφοντας τις συλλογές του, και αφετέρου να ενημερώνει τους επισκέπτες του διαδικτύου για τις ποικίλες δραστηριότητές του.

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα
Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης
Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης