Το Εργαστήριο Συντήρησης Γλυπτών λειτουργεί από το 1997, ενώ από το 2008 στεγάζεται στην Εθνική Γλυπτοθήκη. Σκοπός του είναι η συντήρηση, αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη της συλλογής γλυπτών, που αποτελείται από έργα Ελλήνων, κυρίως, καλλιτεχνών, φιλοτεχνημένα σε παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα υλικά. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης σημαντικό αριθμό πρωτότυπων γύψινων έργων και εκμαγείων, τα οποία αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη φροντίδα.

Η μεθοδολογία που ακολουθείται για την αποκατάσταση των γλυπτών ξεκινά με τον έλεγχο της κατάστασης των έργων και τον προσδιορισμό των αιτιών φθοράς τους, συχνά με τη χρήση τεχνικών φυσικοχημικής ανάλυσης ή εξέτασης, ενώ στη συνέχεια, εφαρμόζονται οι σύγχρονες τεχνικές και τα κατάλληλα υλικά συντήρησης, κατά περίπτωση. Το εργαστήριο είναι πλήρως εξοπλισμένο με τις απαραίτητες συσκευές και εργαλεία που απαιτούνται για τη συντήρηση σύγχρονων έργων, διαθέτει σύστημα απαγωγών αερίων-σκόνης για την ασφάλεια του προσωπικού, καθώς και ειδικό ερμάριο για τη φύλαξη των χημικών.

Το εργαστήριο έχει ήδη συμμετάσχει σε δύο ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τον καθαρισμό γύψινων έργων και εκμαγείων με τεχνολογίες laser, και σε ένα για την επίδραση των ατμοσφαιρικών ρύπων στη φθορά των γλυπτών σε εξωτερικό περιβάλλον. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εργαστηρίου περιλαμβάνεται η επίδραση των σωματιδιακών ρύπων στις επιφάνειες των έργων στο εσωτερικό περιβάλλον του μουσείου και η μελέτη για την επιλογή προστατευτικών υλικών για μπρούτζινα έργα.


Επικοινωνία:
Τηλέφωνο: 2107709855
Μαρία Κλιάφα, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γιώργος Μαργαρίτης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.