Το εργαστήριο συντήρησης Χάρτινου Υλικού οργανώθηκε το 1994, προκειμένου, να προστατέψει και να συντηρήσει έργα φιλοτεχνημένα σε χάρτινο υπόστρωμα, όπως σχέδια, gouaches, ακουαρέλες, pastels, αφίσες, αρχειακό υλικό, χαρακτικά, αρχιτεκτονικά σχέδια κ.α.

Μέχρι τώρα έχει συντηρηθεί πλήθος έργων αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως χαρακτικά του Τάσσου, του Γαλάνη, της Κατράκη και σχέδια μεγάλων καλλιτεχνών όπως του Λύτρα, του Γύζη, του Ιακωβίδη και του Παρθένη. Ακόμη, δε λείπουν έργα ξένων καλλιτεχνών όπως λιθογραφίες του Kratzeizen και του Lautrec, χαρακτικά του Goya, του Rembrandt και του Bosch, ακουαρέλες και αρχιτεκτονικά σχέδια του Ziller.

Πέρα από τη συντήρηση έργων της Εθνικής Πινακοθήκης και την προετοιμασία εκθέσεων που στεγάζονται στο χώρο της, το εργαστήριο προετοιμάζει έργα και συμπληρώνει δελτία καταγραφής για την κατάσταση των έργων που αποστέλλονται σε εκθέσεις εκτός Εθνικής Πινακοθήκης. Επίσης, το εργαστήριο ελέγχει και ρυθμίζει τις κλιματικές συνθήκες επιλεγμένων χώρων που σχετίζονται με αυτό.

Η σύγχρονη πρακτική του εργαστηρίου ακολουθεί αυτή των ευρωπαϊκών κέντρων συντήρησης, στηριζόμενη δηλαδή περισσότερο στη διάσωση και στις περιορισμένες επεμβάσεις που εξασφαλίζουν την παράταση του χρόνου ζωής των έργων παρά στην αισθητική τους αποκατάσταση, εφαρμόζοντας τις πιο εξελιγμένες τεχνικές.

Επικοινωνία:
Βασιλική Μάνεση, εσωτ. 154, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.