Το εργαστήριο ιδρύθηκε το 1910 με πρώτο συντηρητή τον Γεώργιο Χατζόπουλο.

Σκοπός του είναι:

  • Η συντήρηση και αποκατάσταση των έργων της συλλογής της Ε.Π.Μ.Α.Σ.
  • Η ασφαλή διακίνηση, μεταφορά , ανάρτηση και έκθεσή τους
  • Ο έλεγχος των περιβαλλοντικών συνθηκών (επίπεδα θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας) στους χώρους έκθεσης και αποθήκευσης της Ε.Π.Μ.Α.Σ. Στελεχώνεται από 7 εξειδικευμένους επιστήμονες συντηρητές έργων τέχνης και διαθέτει άρτιο και σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό (θερμαινόμενη τράπεζα υψηλής πίεσης, τράπεζα χαμηλής πίεσης, μικροσκόπια, υψηλής ασφαλείας αποθηκευτικές μονάδες για τους οργανικούς διαλύτες).


Ως πρωτοπόρο εργαστήριο συντήρησης ζωγραφικών έργων στην Ελλάδα διατηρεί σημαντικό αρχείο δελτίων επεμβάσεων συντήρησης των έργων της συλλογής της Ε.Π.Μ.Α.Σ., όπου συγκεντρώνεται και αποδεικνύεται η πλουσιότατη εμπειρία και τεχνογνωσία στην ενεργό και προληπτική συντήρηση. Επιπλέον, αποτελεί σημαίνοντα κέντρο διαφύλαξης της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς φιλοξενεί αδιάλειπτα τελειόφοιτους συντηρητές έργων τέχνης από σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού, συμβάλλοντας στην επιστημονική τους ολοκλήρωση διαμέσου της διάχυσης της γνώσης, ενώ αναπτύσσει σημαντικό έργο στην εφαρμογή και έρευνα νέων υλικών και μεθόδων συντήρησης και αποκατάστασης, διατηρώντας ταυτόχρονα τις παραδοσιακές μεθόδους και συνταγές συντήρησης.

Επικοινωνία:
Χριστίνα Καραδήμα, εσωτ. 149, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μαρίκα Τρομπέτα, εσωτ. 149, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ευαγγελία Ανδρουτσοπούλου, εσωτ. 152, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ευτυχία Γαρυφαλάκη, εσωτ. 155, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ελίνα Καβαλιεράτου, εσωτ. 150, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Παναγιώτης Ρομπάκης, εσωτ.126, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.