Η έκθεση με τίτλο Χάρτινες Εικόνες – Οι Απαρχές της Ελληνικής Χαρακτικής* παρουσιάζει τα θρησκευτικά χαρακτικά της συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης, μια λιγότερο γνωστή μορφή τέχνης η οποία επί δυόμισι περίπου αιώνες (μέσα 17ου-τέλος 19ου αι.) γνώρισε τεράστια διάδοση, από τα τουρκοκρατούμενα εδάφη ως τις εσχατιές της Ορθόδοξης Ελληνικής διασποράς.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει μια σειρά από αγιορείτικα χαρακτικά του 18ου και του 19ου αι. Στη δεύτερη, ένα Προσκυνητάριον των Αγίων Τόπων (έκδοση: Βιέννη 1807), βιβλίο με περιγραφικό κείμενο και πρωτότυπα χαρακτικά έργα που αναπαριστούν μνημεία της Ιερουσαλήμ και σκηνές από τη ζωή και τα Πάθη του Χριστού, πλαισιώνεται από μια επιλογή από αντίστοιχα χαρακτικά έργα σε ελεύθερα φύλλα που ανήκουν στις συλλογές του μουσείου.
*Ο όρος «Χάρτινες Εικόνες» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Ντόρη Παπαστράτου ως τίτλος του θεμελιώδους σημασίας δίτομου έργου της (1986), με το οποίο ανέδειξε αυτό το είδος της τέχνης.
Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Ταβαντζή
Ξεναγήσεις από την επιμελήτρια της έκθεσης:
Σάββατα 7 και 14 Νοεμβρίου 2026
Κυριακές 8 και 15 Νοεμβρίου 2026
Ώρα: 16:00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Χώρος: Κεντρικό Κτήριο ΕΠΜΑΣ
Σημείο συνάντησης: Στην είσοδο του πρώτου ορόφου
Κρατήσεις εδώ
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα
Κόστος συμμετοχής: Εισιτήριο εισόδου
Διάρκεια έκθεσης: 25 Ιουνίου 2025 – 28 Δεκεμβρίου 2026