Εθνική Πινακοθήκη Κεντρικό Κτήριο

Από τον Μάιο 2021 η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου υποδέχεται τους επισκέπτες της στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο της. To νέο κτηριακό συγκρότημα, με τις ρίζες του στην κληρονομιά του ελληνικού μοντερνισμού, αποτελεί ένα σύγχρονο πολιτιστικό τοπόσημο στην καρδιά της πόλης. Μετά από την πολύχρονη απουσία του κεντρικού κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης από την πολιτιστική ζωή της Αθήνας, λόγω των έργων επέκτασης, το καινούργιο κτήριο στοχεύει στην επανακοινωνικοποίηση του μουσειακού έργου της Εθνικής Πινακοθήκης, μέσα από μια δυναμική συνάρθρωση του αστικού και εικαστικού βιώματος.

Το νέο εκσυγχρονισμένο κτηριακό συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, ένας ανοικτός χώρος πρόσβασης και εξοικείωσης με την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης, αρθρώνεται σε ένα αισθητικό και λειτουργικό παιχνίδι κτιστών όγκων και υπαίθριων χώρων. Με δεδομένο το διατηρητέο κέλυφος του κτηρίου, το μέγεθος του διπλασιάστηκε στα 20.760 μ2: νέοι μεγαλύτεροι εκθεσιακοί χώροι, σύγχρονες αποθήκες έργων τέχνης, αμφιθέατρο 240 θέσεων, βιβλιοθήκη αναπτυσσόμενη σε δυο ορόφους, σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια συντήρησης, μοντέρνα γραφεία,  πολλαπλοί χώροι εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μεγάλη επιβλητική αίθουσα υποδοχής, όπου φιλοξενούνται, εκτός από το εκδοτήριο εισιτηρίων και το βεστιάριο, το πωλητήριο και το σαλόνι ψηφιακής πληροφόρησης, τέλος, κήπος-υπαίθρια γλυπτοθήκη και καλαίσθητο καφέ.

Εθνική Πινακοθήκη Κεντρικό Κτήριο

ΩΡΑΡΙΟ

Δευτέρα: 10:00 – 18:00
Τρίτη: κλειστά
Τετάρτη: 10:00 – 20:00
Πέμπτη: 10:00 – 18:00
Παρασκευή: 10:00 – 18:00
Σάββατο: 10:00 – 18:00
Κυριακή: 10:00 – 18:00

Έκδοση εισιτηρίων έως μία ώρα πριν το κλείσιμο.

Συστήνεται στους επισκέπτες η χρήση πιστωτικής κάρτας για τις συναλλαγές τους.

Σας ενημερώνουμε ότι στην είσοδο του μουσείου λειτουργεί σαρωτής ασφαλείας X-Ray για τσάντες και αποσκευές.

Για την είσοδο στο μουσείο τηρείται σειρά προτεραιότητας.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Μόνιμη Έκθεση

Γενική είσοδος: 10€
Μειωμένο: 5€

Τους δικαιούχους μειωμένου εισιτηρίου θα τους βρείτε εδώ.

Ελεύθερη είσοδος
Τους δικαιούχους δωρεάν εισόδου θα τους βρείτε εδώ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες, χωρίς την καταβολή αντιτίμου: την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου,
την 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη)
την 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)
την 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (23 και 24 για το 2023 Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Βασ. Κωνσταντίνου 50
116 34, Αθήνα
+30 214 40 86 201

metro

Μετρό Γραμμή 3
Στάση Ευαγγελισμός

bus

Γραμμές 550, 10
Στάση Πινακοθήκη

foot

20 λεπτά από την πλατεία Συντάγματος

ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ

Περιηγηθείτε στις θεματικές ενότητες της μόνιμης έκθεσης και ανακαλύψτε περισσότερα από 1.000 έργα της νεοελληνικής τέχνης.

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΓΛΥΠΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

AUDIO GUIDE

Ανακαλύψτε τα σημαντικότερα έργα του Κεντρικού Κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης μέσα από ηχητικές περιγραφές.

Σύντομα διαθέσιμο

   

ΧΑΡΤΕΣ

Περιηγηθείτε στις ανακαινισμένες αίθουσες των μονίμων εκθέσεων του Κεντρικού Κτηρίου και ανακαλύψτε τους θησαυρούς της νεοελληνικής τέχνης.

Καφέ-Εστιατόριο

Καφέ-Εστιατόριο

Πωλητήριο

Πωλητήριο

Δωρέαν Wi-Fi

Δωρέαν Wi-Fi

Θυρίδες φύλαξης

Θυρίδες φύλαξης

Παροχές ΑμεΑ

Παροχές ΑμεΑ

Xώρος στάθμευσης ποδηλάτων

Xώρος στάθμευσης ποδηλάτων

ΚΑΦΕ – ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Στο ισόγειο του κτηρίου λειτουργεί το καφέ-εστιατόριο ILISSOS, το οποίο προσφέρει μια ποικιλία ροφημάτων,  σνακ και γευμάτων.

Οι ώρες λειτουργίας του καφέ – εστιατορίου είναι ίδιες με αυτές του μουσείου.

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 72 10 800

 

ΚΑΦΕ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
ΚΑΦΕ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
ΚΑΦΕ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
ΚΑΦΕ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
ΚΑΦΕ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

ΚΗΠΟΣ

Η φύτευση του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης βασίστηκε στις αρχές της αειφορίας και της ανθεκτικότητας. Η επιφάνεια φύτευσης καταλαμβάνει 2,287 m2 και συμπεριλαμβάνει 99 είδη φυτών, κυρίως αυτοφυή αλλά και ξενικά που έχουν εγκλιματιστεί στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες και έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. 

Η σύνθεση της φύτευσης αντικατοπτρίζει τις εναλλαγές των εποχών του χρόνου, καθώς έχουν συνδυαστεί είδη διαφορετικής καλλωπιστικής αξίας, ποικίλων χρωμάτων και υφών, αλλά και διαφορετικής περιόδου ανθοφορίας. Με τον τρόπο αυτό, τα τμήματα του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης σχηματίζουν έναν «ζωντανό κάνναβο» με πλούσια παλέτα σχημάτων, χρωμάτων και υφών.

Μεταξύ των φυτών συγκαταλέγονται είδη τα οποία απεικονίζονται σε έργα που εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη, έχουν δηλαδή αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες καλλιτέχνες, επιλογή που μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου. 

Σε ειδικά επιλεγμένα σημεία του περιβάλλοντα χώρου εκτίθενται 8 σημαντικά έργα από τις συλλογές γλυπτικής της Εθνικής Πινακοθήκης, που πραγματεύονται ορισμένα από τα πρωταρχικά θέματα της μοντέρνας γλυπτικής: τη μορφή του ανθρώπου (Αβραμίδης, Καπράλος) και του ζώου (Μιχαλέα), το αντικείμενο (Ζογγολόπουλος), καθώς και αρχές από το ευρύτερο πεδίο των φυσικών επιστημών (Βαρώτσος, Νικολαΐδης, Τάκις). Στην είσοδο του μουσείου, τις επισκέπτριες και τους επισκέπτες υποδέχεται Ο Άνθρωπος που βαδίζει πάνω σε κολόνα, εμβληματικό έργο του αποκαλούμενου «πατέρα» της μοντέρνας γλυπτικής Ωγκύστ Ροντέν, που φιλοτεχνήθηκε το 1900, έτος ίδρυσης της Εθνικής Πινακοθήκης.

ΚΗΠΟΣ
ΚΗΠΟΣ
ΚΗΠΟΣ
ΚΗΠΟΣ
ΚΗΠΟΣ
ΚΗΠΟΣ
ΚΗΠΟΣ
ΚΗΠΟΣ
ΚΗΠΟΣ
ΚΗΠΟΣ

ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ

Το Πωλητήριο στο κεντρικό κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Αντικείμενα (αναμνηστικά, γραφική ύλη, αξεσουάρ) εμπνευσμένα από τις συλλογές του μουσείου, εκδόσεις της Εθνικής Πινακοθήκης καθώς και επιλεγμένα κοσμήματα ανεξάρτητων δημιουργών.

Σύντομα θα λειτουργήσει και το ηλεκτρονικό κατάστημα.

ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παροχές για ΑμεΑ

Κατά τον συνολικό μουσειογραφικό σχεδιασμό της Εθνικής Πινακοθήκης, τόσο ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των εσωτερικών και υπαίθριων χώρων, όσο και ο σχεδιασμός της σήμανσης και των ψηφιακών εφαρμογών και παραγωγών έχουν συμμορφωθεί με τα πρότυπα των σχετικών οδηγιών ‘Σχεδιάζοντας για όλους’. Ράμπες και ανελκυστήρες προς όλες τις στάθμες του μουσείου, διπλά ύψη στους χειρολισθήρες και στα έπιπλα υποδοχής, εκτεταμένο σύστημα σήμανσης και προσανατολισμού, κείμενα, υποτιτλισμοί και ηχητικά μηνύματα καθιστούν φιλική προς όλους τη χρήση του δημόσιου χώρου.

H πρόσβαση στο μουσείο για τα ΑμεΑ διευκολύνεται από ειδική ράμπα στην είσοδο
και η περιήγησή τους στους χώρους του μουσείου εξυπηρετείται από  ειδική σήμανση.

Για τη χρήση του αμαξιδίου, που διαθέτει το μουσείο για τους επισκέπτες του, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στο 214 4086201.

Για τη χρήση της θέσης στάθμευσης για ΑμεΑ στον χώρο μας, επικοινωνήστε εδώ:
Τηλέφωνα: 2144086222, 2144086201
E-mail: [email protected]

Χώρος στάθμευσης ποδηλάτων

Υπάρχει ειδικός χώρος στάθμευσης ποδηλάτων, κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου όπου βρίσκεται η κεντρική είσοδος του μουσείου.

Γραφεία Εθνικής Πινακοθήκης

Διεύθυνση
Μιχαλακοπούλου 1, 116 34
Τηλεφωνικό Κέντρο: 214 4086201

Γραμματεία: Κωνσταντίνα Πλάκα, 214 4086222, [email protected]

Έκδοση βεβαίωσης εξαγωγής έργων τέχνης

Ημέρες και ώρες κοινού: Τετάρτη και Πέμπτη 11.00-13.00.

Για τη χορήγηση της βεβαίωσης είναι απαραίτητη η προσκόμιση των παρακάτω:

– δύο έγχρωμες εικόνες, τυπωμένες σε Α4, από κάθε έργο τέχνης προς εξαγωγή, στις οποίες θα επισυνάπτονται τα στοιχεία του έργου (όνομα καλλιτέχνη, τίτλος, υλικό, διαστάσεις),

– τη σχετική αίτηση προς την Εθνική Πινακοθήκη, την οποία θα βρείτε εδώ,

– και αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου του ενδιαφερόμενου.

Όσοι διαμένουν στην επαρχία θα στέλνουν τα παραπάνω δικαιολογητικά μέσω ταχυμεταφορών.
Αφού η άδεια εξαγωγής διεκπαιρεωθεί θα την παραλαμβάνουν με τον ίδιο τρόπο, ιδία χρέωση.

Πληροφορίες: 2144086201

H Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου κάνει δεκτά και διεκπεραιώνει αιτήματα και ερωτήσεις σχετικά μόνον με τα έργα των συλλογών της. Δεν αποφαίνεται για θέματα αποδόσεων, αυθεντικότητας ή γνησιότητας ούτε παρέχει απόψεις, εκτιμήσεις ή πραγματογνωμοσύνες για έργα που ανήκουν σε ιδιώτες.

Ενοικίαση του αμφιθεάτρου “Ίδρυμα Ωνάση”

Το αμφιθέατρο είναι χωρητικότητας 240 ατόμων και διατίθεται για διοργάνωση συνεδρίων, διαλέξεων και εταιρικών εκδηλώσεων.

Διαθέτει τον πλέον σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό καθώς και δυνατότητα ταυτόχρονης μετάφρασης. Συγκεκριμένα, το ολοκληρωμένο συνεδριακό σύστημα της Shure καλύπτει το προεδρείο, το αναλόγιο, τρεις καμπίνες μεταφραστών και ασύρματα ακουστικά για ακρόαση των μεταφράσεων από τους παρευρισκόμενους. Τα ηχητικά σήματα δρομολογούνται μέσω πολυκάναλης ψηφιακής κονσόλας ήχου. Υπάρχει εγκατεστημένος βιντεοπροβολέας για προβολή παρουσιάσεων, κάμερες υψηλής ανάλυσης για βιντεοσκόπηση των εκδηλώσεων, κονσόλα για live montage και δυνατότητα ζωντανής αναμετάδοσης μέσω της ευρυζωνικής σύνδεσης του χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες ή κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στο [email protected] ή στο 214 40 86 217.

Υπεύθυνη: Σοφία Ελίζα Μπουράτση