Το Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012.
Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι κ.κ. Απόστολος Μπότσος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΜΑΣ, Επίτιμος Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα μέλη Νίκος Ζίας, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Έλλη Σούτσου-Βαρότσου, Δικηγόρος, Φωτεινή-Ιουλία Δημακοπούλου, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, Μιχαήλ Αρφαράς, Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, Διευθυντής Τομέα Χαρακτικής, Εικαστικός, Αριάδνη Βοζάνη, Αρχιτέκτονας-Μηχανικός, Λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και Αντώνης Κομνηνός, Επιχειρηματίας.
Το Δ.Σ. της Εθνικής Πινακοθήκης έλαβε πλήρη γνώση για το θλιβερό συμβάν της κλοπής των τριών έργων τέχνης και για τον τρόπο που λειτούργησαν τα μέτρα ασφαλείας και φύλαξης του μουσείου και έκρινε ομόφωνα ότι είχε καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της Πινακοθήκης και των έργων της με τα κατάλληλα συστήματα ασφαλείας.
Το Δ.Σ. εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς τη Διευθύντρια, Καθηγήτρια Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, και προς το προσωπικό του μουσείου, εν όψει των άδικων επιθέσεων και αβάσιμων κριτικών που έχουν δεχτεί τις τελευταίες ημέρες από κάποια πρόσωπα, που επιχειρούν να προσβάλουν το κύρος και την αξιοπιστία της Εθνικής Πινακοθήκης.
Το έργο το οποίο επιτελέστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη την έχει καταστήσει έναν από τους υψηλότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται από τον εντυπωσιακό αριθμό επισκεπτών, που έχει δεχθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες(περ. 6.000.000)
Στην Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και στα Παραρτήματά της, έχουν οργανωθεί τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικές εκθέσεις ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης σε συνεργασία με τα μεγαλύτερα ξένα μουσεία, τα οποία ήλεγχαν πάντοτε (και ουδέποτε αμφισβήτησαν ) τα μέτρα ασφαλείας των κτιρίων της Πινακοθήκης. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες δράσεις καλύφθηκαν από χορηγίες.
Στην διάρκεια της θητείας της κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα οι συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης εμπλουτίστηκαν με 3.000 έργα, προερχόμενα από αγορές και δωρεές, μεταξύ των οποίων δύο έργα του Ελ Γκρέκο, καθώς και γλυπτά των Ροντέν και Μπουρντέλ.
Ειδικότερα, με τη βοήθεια του εξαίρετου προσωπικού της ΕΠΜΑΣ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και με την αρωγή γενναιόδωρων χορηγιών, εκτελέστηκαν σημαντικά έργα υποδομής και επέκτασης των δραστηριοτήτων του μουσείου: ανακαινίστηκαν οι χώροι των μονίμων συλλογών και έγινε λαμπρή επανέκθεση των έργων με σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη. Δημιουργήθηκε η Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδή, καθώς και τα παραρτήματα της Κέρκυρας και του Ναυπλίου. Εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε το εργαστήριο συντήρησης έργων τέχνης. Ψηφιοποιήθηκαν τα έργα των συλλογών και δημιουργήθηκαν σημαντικά ψηφιακά έργα με την υποστήριξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Αποκορύφωμα όλων των προσπαθειών αποτελεί το έργο της επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πινακοθήκης, που ξεκινά σύντομα με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Τ., με την ένταξη στο ΕΣΠΑ και χάρις στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ένα δεύτερο μεγάλο έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο: το Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα, που θα στεγάσει το έργο του μεγάλου γλύπτη, το οποίο πρόσφατα περιήλθε στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο Πρόεδρος Τα μέλη