Κάτι αλλάζει στην Αθήνα:
Δημιουργούμε χώρους στάθμευσης ποδηλάτων
σε χώρους πολιτισμού

Σύμφωνα με έρευνα που υλοποίησε το 2022 ο οργανισμός «Πόλεις για Ποδήλατο» σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ένας από τους τρεις βασικότερους λόγους για τους οποίους κάποιος δεν επιλέγει το ποδήλατο για τις μετακινήσεις του είναι η έλλειψη χώρου στάθμευσης στον προορισμό.

Και, παρόλο που στην Αθήνα, ακόμα και χωρίς ποδηλατοδρόμους κάποιος μπορεί να μετακινηθεί με ποδήλατο – ειδικά στο ευρύ δίκτυο δευτερευόντων δρόμων που διαθέτει η πόλη – παραμένει το πρόβλημα πού θα αφήσει το ποδήλατο όταν φτάσει στον προορισμό του. Προορισμός που μπορεί να είναι η εργασία, ένα σημείο αναψυχής ή ένας χώρος πολιτισμού!

Το πρόγραμμα «Ποδηλατώντας στην Ιστορία και την Τέχνη» ήρθε για να καλύψει ακριβώς αυτήν την ανάγκη. Να δημιουργήσει ένα ποδηλατικό δίκτυο χώρων πολιτισμού, έναν χάρτη ποδηλατικών διαδρομών που θα ενώνει Μουσεία, Γκαλερί και Πολυχώρους Τέχνης και Πολιτισμού με το καθένα να σου εξασφαλίζει μία ασφαλή και προστατευμένη θέση στάθμευσης για το ποδήλατό σου!

Από σήμερα η Εθνική Πινακοθήκη – ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ είναι μέλος αυτού του ποδηλατικού δικτύου πολιτισμού και όλοι οι επισκέπτες της μπορούν να αφήνουν τα ποδήλατά τους στις ειδικά σχεδιασμένες, ασφαλείς θέσεις στάθμευσης στην είσοδο του χώρου.

Η πρωτοβουλία

Ηιδέα είναι απλή:δημιουργία ενός δικτύου μουσείων, γκαλερί και ευρύτερα χώρων πολιτισμού στην Αθήνα, που θα διαθέτουν ασφαλείς και προσιτές θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων για τους επισκέπτες τους.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον οργανισμό «Πόλεις για Ποδήλατο», επίσημο μέλος της European Cyclists Federation και υλοποιείται χάρη στην χορηγία του ιδρύματος «Χελιδόνι».

Και είναι αλήθεια πως οι πόλεις δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε είναι ορατή στον κοντινό ορίζοντα η δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα. Ωστόσο ελπίζουμε ότι η ύπαρξη θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, θα επιτρέψει σε πολλούς από τους χιλιάδες,

υπάρχοντες χρήστες ποδηλάτου της πόλης, να σταθμεύουν το ποδήλατό τους με ασφάλεια, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία για ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη.

Τα μέλη του Δικτύου

Εκτός από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, στο πρόγραμμα Ποδηλατώντας για την Ιστορία και την Τέχνη συμμετέχουν ακόμα σημαντικοί χώροι της Αθήνας όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, η Τεχνόπολη, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, το Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, το Μουσείο «Μαρία Κάλλας» και η Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων.