Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συνήλθε εκτάκτως σήμερα λόγω του θανάτου της Διευθύντριας Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα

Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα φώτισε με την προσωπικότητα της και το τεράστιο έργο της στην Εθνική Πινακοθήκη την Ελληνική τέχνη. Για τριάντα ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε με πάθος και όραμα το Μουσείο, επιτυγχάνοντας μέσα από μεγάλα εικαστικά γεγονότα να το αναδείξει σε κέντρο αισθητικής παιδείας και πολιτισμού. Συνέβαλε στην  διεύρυνση του ρόλου του στην Ελληνική επικράτεια με την ίδρυση της Εθνικής Γλυπτοθήκης και των παραρτημάτων στην Σπάρτη, την Κέρκυρα, το Ναύπλιο και την Αίγινα. Με τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση του κτηρίου κατέστησε την Εθνική Πινακοθήκη εφάμιλλη των μεγάλων μουσείων του κόσμου και την οδήγησε στη νέα της εποχή, αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη τη γνώση, τους υψηλούς στόχους, τους αγώνες για την επίτευξή τους, τα λαμπρά επιτεύγματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζοντας ομόφωνα την βαθιά του λύπη για την απώλεια της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα και την ευγνωμοσύνη του για το έργο της αποφασίζει:

  • Να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία της
  • Να εκφωνήσει μέλος του τον επικήδειο
  • Να κατατεθεί στεφάνι στην μνήμη της
  • Να δοθεί το όνομά της σε αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2022
Το Διοικητικό Συμβούλιο