Με δεδομένο το όραμα της Ευρώπης να δημιουργήσει μία σύγχρονη «Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας» με όλη την γνώση και πολιτιστική κληρονομιά της γηραιάς Ηπείρου και αυτήν την φορά να εγγυηθεί την διάσωση της για τις μελλοντικές γενιές, γεννήθηκε η ιδέα της Europeana, της μεγαλύτερης ψηφιακής Βιβλιοθήκης, που φιλοδοξεί μέχρι το 2025 να φιλοξενεί πλέον όλη την μνήμη της Ευρώπης, προερχόμενη από όλα τα Μουσεία, τις Βιβλιοθήκες, τα Αρχεία και τα Οπτικοακουστικά Αρχεία από τα κράτη που την απαρτίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα, που αφορά στην θεματική της Σύγχρονης Τέχνης της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στο έργο «Ψηφιοποίηση της Σύγχρονης Τέχνης» (“Digitising Contemporary Art”). Στο έργο αυτό συμμετέχουν και άλλα δύο Μουσεία από την Ελλάδα, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Φρυσίρα όπως και άλλοι 22 εταίροι από 10 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δύο συνδεδεμένες χώρες, η Κροατία και η Ισλανδία. Η Εθνική Πινακοθήκη θα συμμετάσχει στην Europeana, το μοναδικό αυτό σημείο πρόσβασης στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, με 608 από τα αριστουργήματά της, χαρακτηριστικά έργα της Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.

Το έργο «Ψηφιοποίηση της Σύγχρονης Τέχνης» συντονίζεται από την PACKED, έναν οργανισμό με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος από την ίδρυσή του το 2005, έχει εξελιχθεί από έναν οργανισμό – πλατφόρμα διατήρησης οπτικοακουστικών τεχνών σε ένα εξειδικευμένο κέντρο ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς που εποπτεύεται από το Υπουργείο της Φλαμανδικής Κοινότητας του Βελγίου.

MΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ CONSORTIUM ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΜΑΪΟΥ , ΩΡΑ 12.30 ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ PRESS CONFERENCE…..

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, ΒΑΣ. ΚΩΝ/ΝΟΥ 50, ΤΗΛ. 210.72.16.560