Κεφαλληνία και Ιθάκη (εκμαγείο από το βάθρο της προτομής του βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Δ΄ στην Κέρκυρα) - Προσαλέντης Παύλος

Προσαλέντης Παύλος (1784 - 1837)

Κεφαλληνία και Ιθάκη (εκμαγείο από το βάθρο της προτομής του βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Δ΄ στην Κέρκυρα), 1826 (το πρωτότυπο)

Γύψος, 66 x 35 x 10 εκ.

Αρ. Έργου: Π.3020
Εκτίθεται: Παράρτημα Κέρκυρας

Η γλυπτική επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα ως τέχνη αυτόνομη στις αρχές του 19ου αιώνα στα Επτάνησα. Ο Κερκυραίος Παύλος Προσαλέντης ο πρεσβύτερος ήταν ο πρώτος γλύπτης με ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Σπούδασε στην Ακαδημία του Αγίου Λουκά στη Ρώμη και ήταν ο πρώτος που έφερε τα διδάγματα του κλασικισμού στα Επτάνησα. Από το 1806 που επέστρεψε στην Κέρκυρα συμμετείχε σε κάθε μορφής καλλιτεχνική εργασία, φιλοτεχνώντας ανδριάντες, προτομές, ανάγλυφα για βάσεις αγαλμάτων, αλλά και μυθολογικές συνθέσεις, με ένα ύφος αυστηρά προσαρμοσμένο στην κλασικιστική του παιδεία.

Το 1826 ο Προσαλέντης έκανε τέσσερα ανάγλυφα για το κυλινδρικό βάθρο της προτομής του βασιλιά Γεωργίου Δ΄ της Αγγλίας, που είχε φιλοτεχνήσει το 1823 ο άγγλος γλύπτης Φράνσις Λίγκατ Τσάντρευ (Francis Legatt Chantrey, 1781-1841), η οποία τοποθετήθηκε στην αίθουσα των ανακτόρων της Γερουσίας στην Κέρκυρα. Τα ανάγλυφα παριστάνουν τις συμβολικές μορφές της Βρετανίας και του Ποσειδώνα μπροστά, της Κέρκυρας και της Ζακύνθου δεξιά, της Κεφαλληνίας και της Ιθάκης αριστερά, των Παξών, της Λευκάδας και των Κυθήρων πίσω. Αρχαιοπρεπείς και ιδεαλιστικές, κρατούν ιερά σκεύη και προσφέρουν άνθη και καρπούς σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την κυρίαρχη Αγγλία. Το ανάγλυφο που ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη είναι το εκμαγείο σε γύψο με τις μορφές της Κεφαλληνίας και της Ιθάκης.

Μοιραστείτε: