έως 02.04.2023

H Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ) σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου διοργανώνουν το Ζ’ Συνέδριο Ιστορίας της Τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της ΕΠΜΑΣ «Ίδρυμα Ωνάση», από την Παρασκευή 31 Μαρτίου έως και την Κυριακή 2 Απριλίου 2023.

Το συνέδριο, με θέμα «Αποσιωπήσεις, Παραποιήσεις, Επαναθεωρήσεις», έχει ως στόχο να αναδειχθούν ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στην επιστήμη της ιστορίας της τέχνης από τη δεκαετία του 1970 και μετά, οι οποίες επέφεραν επαναθεώρηση θεματικών και μεθοδολογικών προσεγγίσεων. Βασικός άξονας είναι η κριτική στις παραδοσιακές ιεραρχήσεις της ιστορίας της τέχνης, καθώς και στους αποκλεισμούς και στις παραποιήσεις που παρήγαν αυτές οι ιεραρχήσεις. Το Ζ΄ Συνέδριο εστιάζει στη διερεύνηση των τρόπων που η ιστορία της τέχνης τοποθετείται στα παραπάνω ζητήματα και στο πώς διαμορφώνονται κάθε φορά οι όροι συμπερίληψης αυτών που αποκλείονται από τις αφηγήσεις της.

Στις τριήμερες εργασίες του Ζ´ Συνεδρίου θα παρουσιαστούν τριάντα πέντε ανακοινώσεις από ερευνήτριες και ερευνητές, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, επιμελήτριες και επιμελητές που ζουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Το συνέδριο απευθύνεται όχι μόνο σε ένα ειδικό ακροατήριο, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό που τα τελευταία χρόνια δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την ιστορία της τέχνης στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του Ζ´ Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί μια υβριδική συνεδρία στη μνήμη της Φωτεινής Βλάχου (1975-2017) με τίτλο «Φωτεινή Βλάχου, in memoriam. Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο Foteini Vlachou, The Disappointed Writer. Selected Essays, Λισαβόνα, εκδ. Saguão, 2019».

Ημερομηνίες: Παρασκευή 31 Μαρτίου, Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου  2023

Τόπος: Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση» (Βασ. Κωνσταντίνου 50)

Είσοδος ελεύθερη

Για περισσότερες πληροφορίες: https://eeit.org και https://www.nationalgallery.gr  

Επικοινωνία: [email protected], [email protected]

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα εδώ.