Από 26.04.2024 έως 31.05.2024

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και της φετινής θεματικής «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα», οι μουσειακές συλλογές του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το παράρτημα της ΕΠΜΑΣ στην Κέρκυρα, διοργανώνουν μία σειρά από εκδηλώσεις εντός του μουσείου αλλά και σε χώρους εκτός, όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Σχολικό Μουσείο Κέρκυρας.

Κεντρική ομιλία «Εθνική Πινακοθήκη: Δράσεις και προοπτικές»

H διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Συραγώ Τσιάρα έρχεται στην Κέρκυρα για μία ομιλία με θέμα «Εθνική Πινακοθήκη: Δράσεις και προοπτικές».

Χώρος: Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Ιονίου Πανεπιστημίου,  Ημερομηνία: Δευτέρα 20 Μαΐου

«Το σχολείο είναι πάντα εδώ»

1. Ανοιχτή συζήτηση για τα σχολεία τύπου Καλλία

Με αφορμή την αρχιτεκτονική του Σχολικού Μουσείου (κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Σκριπερού), διοργανώνεται ανοιχτή συζήτηση με στόχο να αναπτυχθεί διάλογος μεταξύ όλων για το σχολείο ως ζωτικό χώρο σύγκλισης, για την ισότιμη πρόσβαση, τις ευκαιρίες δια βίου μάθησης χωρίς αποκλεισμούς. Στο τέλος της συζήτησης οι συμμετέχοντες θα κληθούν να φωτογραφήσουν σχολεία και να διατυπώσουν αφηγήσεις σε δεύτερο χρόνο. Σε αυτή την ξεχωριστή δράση θα συμμετέχουν παλιοί μαθητές του πρώην Δημοτικού Σχολείου Σκριπερού, μαθητές του Γυμνασίου Σκριπερού, μαθητές του Σχολείου 2ης Ευκαιρίας καθώς και φοιτητές του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Χώρος: Σχολικό Μουσείο Κέρκυρας, Σκριπερό, Ημερομηνία: Κυριακή 19 Μαΐου

2.Παρουσίαση φωτογραφιών και αφηγήσεων του κοινού και ανοιχτή συζήτηση

Μια εβδομάδα μετά το πρώτο μέρος της δράσης οι ίδιοι συμμετέχοντες καλούνται να συναντηθούν στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, στην Κάτω Κορακιάνα, για να παρουσιάσουν το φωτογραφικό υλικό και τις αφηγήσεις τους. Την ίδια ημέρα θα παρουσιάσουν τα έργα τους και οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και θα συζητήσουν για αυτά με όλους όσοι πήραν μέρος σε αυτήν την πρωτότυπη δράση.

Χώρος: Εθνική Πινακοθήκη Παράρτημα Κέρκυρας, Κάτω Κορακιάνα, Ημερομηνία: Κυριακή 26 Μαΐου

Στρογγυλή τράπεζα: Το σχολείο ως ζωτικός χώρος σύγκλισης, ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, οι ευκαιρίες δια βίου μάθησης χωρίς αποκλεισμούς

Ομιλητές: Marta Brunelli (Ιταλία), Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ιστορίας “Paolo & Ornella Ricca”, Heleen Van Den Haute (Βέλγιο), Εκπαιδευτικός στο Heilig Hartinstituut Heverlee, Ria Christens (Βέλγιο), Διαχειρίστρια πολιτιστικής κληρονομιάς στο Cultureel Erfgoed Annuntiaten HeverleeVZW (CEAH), Μαρίνα Παπασωτηρίου, Επιμελήτρια του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα, Σταύρος Βλίζος, Διευθυντής του Μουσείου του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κέρκυρα.

Χώρος: Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Ιονίου Πανεπιστημίου

Ημερομηνία: Τετάρτη 15 Μαΐου