έως 05.04.2023

Στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματος της έκθεσης «Κωνσταντίνος Παρθένης, η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του» θα προβληθεί την Τετάρτη 05.04.2023 στις 18.30 η ταινία του Παύλου Τάσιου «Οι προστάτες» με θέμα τη ζωή του Κωνσταντίνου Παρθένη και τη διαχείριση του έργου του μετά τον θάνατό του. Αν και αντλεί αναφορές από τη ζωή του Κωνσταντίνου Παρθένη, στην ουσία η ταινία σκιαγραφεί ένα διαχρονικό πορτρέτο του ανυπότακτου καλλιτέχνη που, για να διατηρήσει την ελευθερία του, συγκρούεται με τους θεσμούς και τους φορείς της εξουσίας.

ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ

Σκηνοθεσία-σενάριο: Παύλος Τάσιος

Διάλογοι: Γιώργος Σκούρτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Νάστος

Μουσική: Μιχάλης Γρηγορίου

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Ηχοληψία: Θανάσης Αρβανίτης

Παίζουν: Μάνος Κατράκης, Μαργαρίτα Λαμπρινού, Νικήτας Τσακίρογλου, Ζωρζ Σαρή, Όλγα Τουρνάκη, Γιώργος Μοσχίδης, Γιώργος Μπαλής, Λεωνίδας Μπρατάκος, Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Γιώργος Ζορμπάς, Κώστας Τσιάνος, Τάσος Λέρτας, Ρένα Βενιέρη, Γιώργος Μιχαλάκης, Βαγγέλης Εμμανουήλ, Λάμπρος Κοτσίρης, Θωμάς Χαλβατζής, Καίτη Πηλίδη, Γιώργος Νέζος.

Έτος παραγωγης: 1973

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Ζωρζ Σαρή) στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1973.

© Κfilms / Παναγιώτης Κακαβιάς

Για την προβολή της ταινίας θα κάνουν μία εισαγωγή:

Η Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια ΕΠΜΑΣ

Η Ελεονώρα Βρατσκίδου, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Tέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Ο Μάρκος Χολέβας, Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Και ο Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας και σεναριογράφος.

Τη συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας θα συντονίσει η Σοφία Ελίζα Μπουράτση, θεωρητικός τέχνης, Γραφείο Διεύθυνσης ΕΠΜΑΣ.

Ημερομηνία: Τετάρτη 05/04/2023
Ώρα: 18.30
Χώρος: Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση» – Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, κεντρικό κτήριο
Διάρκεια: 80΄
Είσοδος: Δωρεάν

* Οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση του κοινού.

Εικόνα: Παύλος Τάσιος, Οι προστάτες, © Κfilms / Παναγιώτης Κακαβιάς