Από 28.09.2000 έως 08.01.2001

Εθνική Πινακοθήκη - Κεντρικό Κτήριο

Η έκθεση “Έλληνες Θεοί και Ήρωες στον καιρό του Ρούμπενς και του Ρέμπραντ” συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Μουσείο της Dordrecht και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και περιλάμβανε εξαίρετα δείγματα φλαμανδικής και ολλανδικής ζωγραφικής του 16ου και του 17ου αιώνα, που αντλούσαν την έμπνευσή τους από τη μυθολογία και την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Η σημασία της έκθεσης έγκειται στο ότι για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν μαζί έργα Φλαμανδών και Ολλανδών ζωγράφων που πραγματεύονται θέματα από την ελληνική αρχαιότητα. Πίνακες του Rembrandt, του Ferdinand Bol και του Jan Steen παρουσιάστηκαν δίπλα σε αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης του Peter Paul Rubens,του Anthony Van Dyck, του Jan Brueghel I και του Jacob Jordaens, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για χρήσιμες παρατηρήσεις και παραλληλισμούς. Αναμφισβήτητα δόθηκε έμφαση στις δημιουργίες του περίφημου Χρυσού Αιώνα της ολλανδικής ζωγραφικής, δηλαδή του 17ου αιώνα.

Ταυτόχρονα όμως παρουσιάστηκαν και πολλά χαρακτηριστικά έργα που χρονολογούνται στον 16ο αιώνα, την εποχή δηλαδή που τα θέματα από την κλασσική αρχαιότητα εντάχθηκαν στο ρεπερτόριο των ζωγράφων των Κάτω Χωρών.
Στην έκθεση περιλαμβάνονταν 74 πίνακες που προέρχονταν από κορυφαίες κρατικές και ιδιωτικές συλλογές από όλο τον κόσμο (Λονδίνο, Παρίσι, Αμβέρσα, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Μαδρίτη, Βιέννη, όλα τα μουσεία της Ολλανδίας και τα περισσότερα της Γερμανίας, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Χάρτφορντ, κ.ά.) για παράδειγμα η Αθηνά του Rembrandt προερχόταν από ιδιωτική συλλογή της Ιαπωνίας.

 

Επιμέλεια έκθεσης

Peter J. Schoon
Αναπληρωτής Διευθυντής, Μουσείου Dordrecht, Sander Paarlberg, Ειδικός ερευνητής, Πανεπιστημίου Leiden

Αγγέλα Ταμβάκη
Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ

Κύριος χορηγός: Heineken
Χορηγοί: ΑΒΝ-AMRO Bank, FREISLAND HELLAS, Nationale Nederlanden, Philips, Shell, Unilever

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23