Από 14.09.2010 έως 31.10.2010

Εθνική Πινακοθήκη - Κεντρικό Κτήριο

Εθνική Πινακοθήκη, 14/09/2010 – 31/10/2010, 
Εθνική Γλυπτοθήκη, 22/12/2010 – 30/04/2011

Εκατό και πλέον πολύτιμα κουστούμια, μαζί με εκατό τριάντα εντυπωσιακές μάσκες αποκαλύπτουν την τεράστια σκηνογραφική του δουλειά, από θεατρικές παραστάσεις έργων των Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη έως των Σαίξπηρ, Τσέχωφ και Τερζάκη μεταξύ των άλλων.
Ο Γιάννης Μετζικώφ γεννήθηκε στην Κρήτη. Σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη, στη σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Από το 1980, έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής και performance στην Αθήνα, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Ρωσία κ.α. Παράλληλα, έχει σκηνογραφήσει θεατρικά έργα στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε., στη Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και σε πολλούς ιδιωτικούς θιάσους. Εκθέσεις του Γιάννη Μετζικώφ έχουν φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ Πατρών («Σκηνογραφία για μια παράσταση που δεν θα γίνει ποτέ»), στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη («Προσωπεία») και στο Μουσείο Καλών Τεχνών Αλέξανδρου Πούσκιν στη Μόσχα («Μεταμορφώσεις»). Ζωγράφος, γλύπτης, καλλιτέχνης των «εγκαταστάσεων», ο Μετζικώφ είναι παράλληλα σκηνογράφο και ενδυματολόγος. Έχει Συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες σκηνοθέτες: Κακογιάννη, Βολανάκη, Βουτσινά, Κούνδουρο, Ευαγγελάτο, Μιχαηλίδη, Τσιάνο, Χουβαρδά, Ζουζού Νικολούδη κ.α.
Η έκθεση ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΖΙΚΩΦ, ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο με θεωρητικά κείμενα της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα και του Τάκη Μαυρωτά για την πορεία και προσφορά του διακεκριμένου δημιουργού στο θέατρο. Πραγματοποιείται, δε, με την υποστήριξη των κ. Κυριάκου Τσιγκίρογλου, κ. Μαριάννας Λάτση, κ. Μαρίνας Θεοχαράκη, κ. Πέτρου Κυριακίδη, κ. Θόδωρου Βενετσάνου, κ. Αντώνη Λακιώτη της Εταιρείας Λακιώτης Α.Ε. και του Club Hotel Casino Loutraki.

Επιμέλεια Έκθεσης
Τάκης Μαυρωτάς

Χορηγοί Επικοινωνίας: MEGA, ΕΡΤ