Από 02.04.2016 έως 15.09.2016

Εθνική Πινακοθήκη - Παράρτημα Ναυπλίου

 

Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπλιέων και του Ναυπλιακού Ιδρύματος «Ιωάννης Καποδίστριας» για τα 300 χρόνια από το τέλος της Βενετοκρατίας (1715), πιστεύοντας πως το ταξίδι των περιηγητών στην Ελλάδα, υπήρξε πριν απ’ όλα ταξίδι στην ιστορία της. Αυτό το ταξίδι στο απώτερο «χθες», που αποτυπώνουν οι σελίδες των εικονογραφημένων περιηγητικών εκδόσεων, γίνεται ιστορία και γνώση στην έκθεση «Το Ναύπλιο από τη Βενετοκρατία έως τον 19ο αιώνα μέσα από το βλέμμα των περιηγητών».

Η έκθεση προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη του Ναυπλίου και να περιδιαβούν σε μονοπάτια της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και της τοπογραφίας της, την εποχή που το Ναύπλιο, ήταν μία από τις σημαντικότερες κτήσεις της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου.

Η έκθεση περιλαμβάνει χαρακτικά και ζωγραφικά έργα (16ος -19ος αι.) από την πλούσια συλλογή της οικογένειας Ιωάννη Φωτόπουλου, χάρτες από το Αρχείο Χαρτογραφίας του ΜΙΕΤ, που δείχνουν Το Βασίλειον του Μορέως σε εντυπωσιακές απεικονίσεις, σπάνιες περιηγητικές εκδόσεις όπως του Vincenzo Maria Coronelli, του κορυφαίου χαρτογράφου της βενετικής σχολής, από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» και από τη Συλλογή Φινόπουλου του Μουσείου Μπενάκη.

Παρουσιάζονται, επίσης, χαρακτικά και ζωγραφικά έργα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, ψηφιακές αναπαραγωγές από το Μουσείο Correr της Βενετίας, το αναλυτικό Κτηματολόγιο του Ναυπλίου (1704), σε ψηφιακή μορφή από την Ακαδημία Αθηνών και για πρώτη φορά ένα σπάνιο τεκμήριο, που αναπαριστά, σε τρισδιάστατη κατασκευή, την ανακατάληψη του Ναυπλίου (1686) από τη συλλογή του Θ. Θεοδώρου.