Από 10.12.1997 έως 30.03.1998

Εθνική Πινακοθήκη - Κεντρικό Κτήριο

Ο Τζεφιρέλι είναι αναμφίβολα είναι από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς σκηνοθέτες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η πολύτροπη δημιουργική φύση του Φράνκο Τζεφιρέλι έλκει την καταγωγή της από το ιδανικό του οικουμενικού ανθρώπου της Αναγέννησης. Σκηνοθέτης και σκηνογράφος, ο Ιταλός δημιουργός υπηρέτησε ισότιμα όλες τις τέχνες του θεάματος: το θέατρο, την όπερα, τον κινηματογράφο.

Ο Τζεφιρέλι, που είχε σπουδάσει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, φιλοτεχνεί τις περισσότερες φορές ο ίδιος τα σκηνικά και τα κοστούμια των έργων που διευθύνει ως σκηνοθέτης.

Σχεδιάζοντας το ντεκόρ ενός θεάματος, δεν περιορίζεται σε γρήγορα σκίτσα με οδηγίες για τους εκτελεστές του πραγματικού σκηνικού αλλά εκτελεί έναν ευαίσθητο και ολοκληρωμένο πίνακα ζωγραφικής. Διαχειρίζεται με άνεση τις διάφορες ιστορικές τεχνοτροπίες ανάλογα με τις απαιτήσεις της εποχής και το ύφος του έργου που ερμηνεύει. Το σύνολο των σκηνογραφικών του “πινάκων” συνθέτει ένα ύφος Τζεφιρέλι. Αυτό μας αποκάλυψε η έκθεση που φιλοξένησε η Εθνική Πινακοθήκη, η οποία περιλάμβανε πίνακες ζωγραφικής, σκηνογραφικές μακέτες, κοστούμια και κοσμήματα που σχεδίασε ο ίδιος και φόρεσαν μεγάλοι ηθοποιοί σε θρυλικές παραγωγές του.

Επιμέλεια έκθεσης
Έφη Αγαθονίκου
Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ

Χορηγός: ΤΟΥΟΤΑ ΕΛΛΑΣ