EΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ EΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ.

Το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, χαρακτηριστικό έργο του μοντέρνου διεθνούς ρυθμού, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες καθηγητές Ν. Μουτσόπουλο, Παύλο Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρο. (Ο πρώτος μελετητής απεχώρησε αργότερα). Θεμελιώθηκε το 1964 και εγκαινιάστηκε το Α΄ κτήριο το 1968 και το Β΄ το 1976.

Με το πέρασμα των χρόνων, η ανάγκη εκσυγχρονισμού και επέκτασης του συγκροτήματος κατέστη επιτακτική. Το παλαιό κτήριο δεν ανταποκρινόταν πλέον στις νέες ανάγκες στέγασης και λειτουργίας ενός σύγχρονου Μουσείου. Οι εκθεσιακοί χώροι, τόσο των μονίμων συλλογών όσο και των περιοδικών εκθέσεων, ήταν εξαιρετικά περιορισμένοι, ενώ οι αποθηκευτικοί χώροι ήταν  ανεπαρκείς σε έκταση ενώ δεν διέθεταν τις κατάλληλες συνθήκες για να στεγάσουν τα 20.000 έργα των συλλογών, οι οποίες είχαν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τα σύγχρονα πρωτοποριακά εργαστήρια συντήρησης, η μοναδική βιβλιοθήκη ιστορίας της τέχνης, τα γραφεία διοίκησης ασφυκτιούσαν. Η απουσία αμφιθεάτρου, χώρου εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πωλητηρίου, καφέ-εστιατορίου εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του μουσείου και δεν του επέτρεπαν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κοινού που είχε πολλαπλασιάσει τα τελευταία χρόνια η μεγάλη εκθεσιακή και εκπαιδευτική δραστηριότητα του Μουσείου (5,5 εκατομμύρια επισκέπτες τις δυο τελευταίες δεκαετίες).

Μετά από συνεχή διαβήματα της σημερινής διεύθυνσης, το Υπουργείο Πολιτισμού ανέθεσε αρχικά στους πρώτους μελετητές (γραφείο Π. & Κ. Μυλωνά και Δ. Φατούρου) την εκπόνηση προμελέτης η οποία αποπληρώθηκε, ύστερα από πολυετή καθυστέρηση, με χορηγία του «Ιδρύματος Μαρία Τσάκος».
Το 2008 το ΥΠΠΟ διενήργησε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για τις οριστικές μελέτες, ο οποίος κατέληξε στην επιλογή των γραφείων «Αρχιτεκτονική ΕΠΕ Γραμματόπουλος-Πανουσάκης» και «Δ. Βασιλόπουλος & Συνεργάτες Ε.Ε.».

Το έργο προσθέτει στο υφιστάμενο κτήριο των 9.720 μ2 άλλα 11.040 μ2 υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους (σύνολο 20.760μ2). Το μουσείο αποκτά πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους 2.230 μ2, σύγχρονες αποθήκες έργων τέχνης 1645 μ2, αμφιθέατρο 350 θέσεων, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα υποδοχής 910 μ2 όπου φιλοξενείται, εκτός από το εκδοτήριο εισιτηρίων και το βεστιάριο, μεγάλο πωλητήριο και σαλόνι ψηφιακής πληροφόρησης. Το νέο μουσείο θα διαθέτει επαρκείς και τέλεια εξοπλισμένους χώρους για τα σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, γραφεία διοίκησης, βιβλιοθήκη που αναπτύσσεται σε δυο ορόφους, δυο καφέ- εστιατόρια, κ.ά. Το υπάρχον κτίριο ενισχύεται σύμφωνα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό.
Το μουσείο αποκτά επίσης ράμπες κυκλοφορίας των επισκεπτών, τα απαραίτητα ασανσέρ και κλιμακοστάσια, πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.

Ο εμπνευσμένος σχεδιασμός της νέας Εθνικής Πινακοθήκης αλλάζει, όχι μόνο την λειτουργία, αλλά και την όψη της προσαρμόζοντάς την στη μουσειολογική και αισθητική αντίληψη του 21ου αιώνα.

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ε.Π. Αττική του ΕΣΠΑ 2007-2013, Εθνικούς Πόρους  (ΠΔΕ), Περιφέρεια Αττικής  και από χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης. Την επίβλεψη έχουν αναλάβει οι τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων & Τεχνικών Εργων).