Συνάντηση Τέχνης και Ύλης

Η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου «Επιφάνειες, Οδηγίες Χρήσης – Η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη» στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, εμπνευσμένη από το ραγδαία εναλλασσόμενο αστικό τοπίο της Αθήνας, ιχνηλατεί τον μνημονικό και ψυχοκοινωνικό αντίκτυπο των ερειπίων της. Η Ρένα Παπασπύρου, κάνοντας την πόλη που ζει εργαστήριό της, με ανεξάντλητη έμπνευση, δημιουργεί. Η καλλιτεχνική της έκφραση στηρίζεται στην τεκμηρίωση, με εκφραστικά μέσα τη γλυπτική, την εγκατάσταση, το σχέδιο, τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Τα υλικά τεκμήρια – υπολείμματα της βιωμένης πραγματικότητας, με επεμβάσεις από τη καλλιτέχνιδα, προσφέρουν απλόχερα την ευκαιρία, μέσω του βλέμματος, να βιώσει κανείς τις δικές του συνειρμικές ή φαντασιακές εικόνες.

Υπάρχουν, άραγε, ειδικές κατηγορίες “του υλικού” και “του άυλου” ή, μήπως, διαφορετικά “υλικά”, που διαρκώς κινούνται, μεταλλάσσονται, δημιουργώντας χώρους υποκειμενικών διασυνδέσεων; Είναι η ύλη “επιφανειακή” και “εφήμερη”; Είναι “άψυχη ” και “παθητική” ; Ποια η σχέση μας με την ύλη;  Μήπως δεν είμαστε και οι ίδιοι από ύλη;

Αυτά είναι μερικά ερωτήματα,  που θα σχολιάσουμε, στη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ

Ώρα: 14:00

Ημερομηνίες: Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Ιδέα – Παρουσίαση: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός

Συμμετοχές: έως 25 άτομα

Κόστος ενηλίκων: 5€

Διάρκεια: 120 λεπτά

Απαραίτητη προϋπόθεση: Συνοδεία παιδιών

Η  συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στο [email protected]  (Δευτέρα έως Παρασκευή). Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται όταν λάβετε σχετικό επιβεβαιωτικό email.