Περιοδική έκθεση «Λάκωνες Καλλιτέχνες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης». Καλλιτέχνης από τον τόπο σου

Για παιδιά Νηπιαγωγείου και όλων των τάξεων του Δημοτικού

Ανακαλύπτουμε το έργο των καλλιτεχνών που προέρχονται από τη Λακωνία και μαθαίνουμε να αναζητούμε πληροφορίες για τα έργα. Ανιχνεύουμε την αρχική έμπνευση των καλλιτεχνών και τη μεταγραφή της σε εικαστική δημιουργία. Τέλος, δημιουργούμε τις δικές μας «Εικόνες», με βάση το ομώνυμο έργο του Θεόδωρου Χίου.

Μόνιμη έκθεση. Στου Όθωνα τα χρόνια

Για μαθητές των τελευταίων τάξεων Δημοτικού και του Γυμνασίου

Κάνουμε ένα μικρό ταξίδι στα πρώτα χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Γιατί ήταν σημαντικοί οι ζωγράφοι; Τι ζωγράφιζαν τα πρώτα χρόνια της νεότερης Ελλάδας; Γιατί το πορτρέτο του Κολοκοτρώνη είναι τόσο περίεργο; Από πού εμπνεύστηκαν τα θέματά τους οι καλλιτέχνες; Μπορούμε να «ζωντανέψουμε» όλοι μαζί έναν πίνακα;

Μόνιμη έκθεση. Η Άνοιξη στην Πινακοθήκη

Για μαθητές των τελευταίων τάξεων Δημοτικού και του Γυμνασίου

Τί είναι η άνοιξη για τον καθένα από εμάς; Ένα χρώμα; Μια μυρωδιά; Ένα τραγούδι; Ένα ανθισμένο λουλούδι; Αναζητούμε τα στοιχεία της άνοιξης στα έργα της μόνιμης συλλογής και επιλέγουμε το αγαπημένο μας. Τί θα αλλάζαμε αν ήμασταν ζωγράφοι; Πλάθουμε ιστορίες και ζωγραφίσουμε τη δική μας άνοιξη.

Μόνιμη έκθεση. Μαθαίνοντας Ιστορία μέσα από την Τέχνη

Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Περιηγούμαστε τις πέντε αίθουσες της μόνιμης έκθεσης και ερχόμαστε σε επαφή με την εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης: νεοκλασικισμός, Σχολή του Μονάχου, μοντερνισμός, γενιά του ’30, αφαίρεση. Συσχετίζουμε τα γεγονότα της ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας με τα κινήματα στην τέχνη, αλλά και με σημαντικές ανακαλύψεις που επηρέασαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Παιδικό εργαστήρι

Στο υπόγειο του κτιρίου υπάρχει διαμορφωμένος χώρος παιδικού εργαστηρίου, μέγιστης χωρητικότητας 30 ατόμων.

Δανεισμός Μουσειοσκευών

Διατίθενται προς δανεισμό δύο μουσειοσκευές από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Ίδρυμα Νικολάου και Ντόλης Γουλανδρή. Ο δανεισμός είναι δωρεάν και έχει διάρκεια μία εβδομάδα.

-Μουσειοσκευή -1- Κυκλαδικός Πολιτισμός

Η βαλίτσα-Μουσειοσκευή περιλαμβάνει έντυπο ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό, βιβλία, αρχεία σε ηλεκτρονική μορφή, παιχνίδια και κυρίως ακριβή αντίγραφα κυκλαδικών ειδωλίων, τα οποία οι μαθητές μπορούν να περιεργαστούν και να ανακαλύψουν μέσω μιας βιωματικής εμπειρίας.

-Μουσειοσκευή -2- Αρχαία Ελληνική Κεραμική

Η βαλίτσα-Μουσειοσκευή περιλαμβάνει έντυπο ενημερωτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό, βιβλία, αρχεία σε ηλεκτρονική μορφή παιχνίδια και ακριβή αντίγραφα αρχαίων ελληνικών αγγείων, διαφορετικών χρήσεων (μεταφοράς υγρών, πόσεως κ.λπ).

Πληροφορίες: 27310 81822, [email protected]
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 08:00-15.00, Τετάρτη 12:00-19:00

Λεζάντα εικόνας: Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με 1ο Δημοτικό, τάξη Δ2, 3/3/2023.