Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου-Παράρτημα Ναυπλίου συνεχίζει και φέτος τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές όλων των βαθμίδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η επαφή των μαθητών με σπουδαία έργα τέχνης της Νεοελληνικής τέχνης, που θα τους δώσουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους.

Τα προγράμματα είναι τα ακόλουθα:

1. Αφήγηση Παραμυθιού

Η ηθοποιός-παραμυθού Γιάννα Βασιλείου θα αφηγηθεί στην περιοδική έκθεση «Μύθοι και Σύμβολα»το παραμύθι «O μύθος της Περσεφόνης». Στόχος του παραμυθιού είναι να ενεργοποιήσει τη φαντασία και τις αισθήσεις των παιδιών και να τα ευαισθητοποιήσει γύρω από τη φύση και το περιβάλλον.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη στις 10:00 π.μ.

(Νηπιαγωγείο, Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού)

2. Καπεταναίοι και Μπουρλιοτιέρηδες

«…η γενναιότητα όλων των καπεταναίων και των ναυτών των πυρπολικών μας ήταν μεγάλη. Για να τα καταφέρουν χρειάστηκε να περάσουν μέσα από ακατάπαυστο κανονιοβολισμό και τα βόλια του εχθρού. Μου φαίνεται απίστευτο ότι τα κατάφεραν να κάψουν τόσα πλοία στη μέση της θάλασσας και μάλιστα με φως, όχι στο σκοτάδι της νύχτας. Κάθε ναύτης μας πια έχει γίνει λιοντάρι…»

(Γ. Σαχτούρης, 1824)

Ο αγώνας στη θάλασσα ανέδειξε σπουδαίους καπεταναίους και ναύτες πυρπολικών. Μέσα από ζωγραφικούς πίνακες και γραπτές αναφορές της εποχής τα παιδιά θα τους γνωρίσουν καλύτερα και θα συζητήσουν τις κυριότερες ναυτικές επιχειρήσεις στη διεξαγωγή της Ελληνικής Επανάστασης.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 10.00-11.00 και 11.30-12.30 π.μ.

(Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού)

Υλοποίηση προγράμματος: Λαμπρινή Καρακούρτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια της Ε.Π.Μ.Α.Σ

3. Ανακαλύπτω τους ήρωες του 1821

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαπραγματεύεται το θέμα του Ήρωα από την αρχαιότητα ως σήμερα. Μέσα από την παρατήρηση των ιστορικών πινάκων της έκθεσης «Ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία-1821» και την ανάγνωση μαρτυριών της εποχής τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς οι ζωγράφοι του 19ου αιώνα αποδίδουν τα χαρακτηριστικά του ήρωα, ενώ μέσα από τον διάλογο τους δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουν για τα διαχρονικά χαρακτηριστικά των ηρώων.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ώρες 10.00-11.00 και 11.30-12.30 π.μ.

(Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄, Β΄, Γ΄, Γυμνασίου)

Υλοποίηση προγράμματος: Μαρία Λεωνίδα, Ιστορικός Τέχνης

4. Γνωριμία με το έργο του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη

Οι μαθητές γνωρίζουν τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση «Μύθοι και Σύμβολα» και αποκαλύπτουν τα διαχρονικά σύμβολα που εμπεριέχουν. Παράλληλα μέσα από την παρατήρηση και τον διάλογο κατανοούν τα χαρακτηριστικά της ελληνικής εκδοχής του Μοντερνισμού και αναγνωρίζουν τις αναφορές του Παρθένη είτε στην τέχνη της Αρχαιότητας, είτε του Βυζαντίου, είτε της λαϊκής τέχνης του παραδοσιακού πολιτισμού.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 10.00-11.00 και 11.30-12.30 π.μ.

(Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου)

Υλοποίηση προγράμματος: Λαμπρινή Καρακούρτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια της Ε.Π.Μ.Α.Σ

5. Η μνήμη του Αγώνα

Οι μαθητές μέσα από τα έργα της ενότητας «Η μνήμη του Αγώνα» της μόνιμης έκθεσης του μουσείου καλούνται να παρατηρήσουν τα ζωγραφικά έργα του 19ου αιώνα και τις σύγχρονες ιστορικές εικαστικές συνθέσεις για να κατανοήσουν την ετερογένεια της εικαστικής αντίληψης και να αντιληφθούν το διαφορετικό βλέμμα των δημιουργών απέναντι στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, ώρες 10.00-11.00 και 11.30-12.30 π.μ.

(Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου)

Υλοποίηση προγράμματος: Λαμπρινή Καρακούρτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια της Ε.Π.Μ.Α.Σ

6. «Οδοιπορικό στο Ναύπλιο της Παλιγγενεσίας»

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ) -πρώην Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» (ΠΛΙ)-  με την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη – Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021

Μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Διάρκεια 90′

Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται ΔΩΡΕΑΝ!

Οι μαθητές περιηγούνται στην πόλη του Ναυπλίου και στις συλλογές του ΙΒΠ και της Εθνικής Πινακοθήκης -Παράρτημα Ναυπλίου. Στόχος είναι τα παιδιά να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο, σε σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης και των μετεπαναστατικών χρόνων, μέχρι την αναχώρηση του Όθωνα από την Ελλάδα το 1862. Για τη σύνδεση των «σημείων» του Οδοιπορικού και την υλοποίηση του προγράμματος δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό που θα διανέμεται σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Τα εκπαιδευτικά έντυπα είναι εμπλουτισμένα με πληροφορίες, εικόνες και δραστηριότητες-παιχνίδια που καθοδηγούν τα παιδιά με διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο στη δια ζώσης περιήγηση.

(βλ. και: (α) Ελληνικά: http://bit.ly/pli-Nafplion1821-GR – (β) Αγγλικά: http://bit.ly/pli-Nafplion1821-EN).

Η συμμετοχή ενός σχολείου στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται μόνο έπειτα κατόπιν συνεννόησης με την Κασσιανή Πλατή     (τηλ. επικ.: 27520 28947)

Υλοποίηση προγράμματος: Κασσιανή Πλατή, μουσειοπαιδαγωγός ΙΒΠ

8. «Ακουμπάμε τον Μύθο-Αφουγκραζόμαστε τα αγάλματα»

Με αρχικό ερέθισμα τα εκθέματα –πίνακες και γλυπτά- της έκθεσης «Μύθοι και Σύμβολα» τα παιδιά καλούνται με τη βιωματική εμπλοκή τους στο πρόγραμμα, να αφουγκραστούν, να ερμηνεύσουν και να συνδέσουν τους ελληνικούς μύθους καθώς και τους συμβολισμούς με τη σύγχρονη εποχή αλλά και με τις προσωπικές τους ανάγκες.

(Ε, ΣΤ΄ Δημοτικού και μαθητές Γυμνασίου )

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη, ώρες 10.00-11.00 και 11.30-12.30 π.μ.

Υλοποίηση προγράμματος: Μυρσίνη Αρώνη, παιδαγωγός-συγγραφέας

Έναρξη προγραμμάτων: 1 Νοεμβρίου 2023

► Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται στον χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης, διάρκειας 60 λεπτών και η συμμετοχή των μαθητών/τριών στα προγράμματα είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν για οποιαδήποτε πληροφορία αλλά και για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, στο τηλέφωνο 27520 21915 τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου-εκτός Σαββάτου και Κυριακής- και στο email: labrinikarakourti@nationalgallery.gr

Υπεύθυνη οργάνωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων:

Λαμπρινή Καρακούρτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια της Ε.Π.Μ.Α.Σ

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ, ΠΕΜΠΤΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ: 10:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 10:00-15:00 & 17:00-20:00

ΚΥΡΙΑΚΗ: 10:00 -14:00

ΤΡΙΤΗ: ΚΛΕΙΣΤΑ