Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο παράρτημα Αίγινας της ΕΠΜΑΣ–Μουσείο Χρήστου Καπράλου είναι διαβαθμισμένα σε επίπεδα, καθώς ανάλογα με την ηλικία των παιδιών διαφοροποιείται ο τρόπος παρουσίασης, η προσέγγιση του θέματος και οι δραστηριότητες που ακολουθούν. Πραγματοποιούνται με διαδραστικό τρόπο και βασίζονται σε παρότρυνση για αναζήτηση της θεματικής, των υλικών, του μορφοπλαστικού λεξιλογίου του γλύπτη, καθώς και της σχέσης ανάμεσα στην καθημερινότητα και την καλλιτεχνική του δημιουργία.

Τι μας λένε τα αγάλματα; (για παιδιά Νηπιαγωγείου)

Ένας υπέροχος κόσμος από Φιγούρες, Ζευγάρια, Οπλίτες, Νίκες, Κενταύρους, Κουκουβάγιες, Ανθρωπόμορφα Αγγεία  «ζωντανεύουν» και μας μιλούν…..

Υλικά και μορφές στην τέχνη του Χρήστου Καπράλου (για μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού σχολείου)

Αναζητούμε τις μορφές, τους εικονογραφικούς τύπους και τις πρωταρχικές φόρμες στα γλυπτά του Χρήστου Καπράλου. Γνωρίζουμε τα υλικά που αξιοποίησε ο γλύπτης με έμφαση στον πωρόλιθο Αίγινας και στο ξύλο ευκαλύπτου. Θαυμάζουμε τη συνεχή αναζήτησή του για νέα υλικά και τρόπους έκφρασης.

Το μνημείο της μάχης της Πίνδου (για μαθητές Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου)

Κατανοούμε τους όρους ανάγλυφο, ζωφόρος, μελέτη, πρωτότυπο, εκμαγείο.  Κάνουμε λόγο για  τη  σύλληψη του έργου, τη σύνθεση και το ανάγλυφό του και το συνδέουμε με τα ιστορικά γεγονότα, εστιάζοντας στο πανανθρώπινο και διαχρονικό μήνυμα του. Ανιχνεύουμε τη  σχέση  του γλύπτη με την μακραίωνη ελληνική παράδοση και τονίζουμε τον διάλογό του με τη σύγχρονή του ιστορική και κοινωνική  πραγματικότητα.

Αναζητώντας τη μορφή της Μάνας (για μαθητές Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου)

Ξεκινώντας από το άγαλμα της Μάνας και αφού εστιάσουμε στη μνημειακή του απλότητα, την εσωτερικότητα και τον συμβολικό του χαρακτήρα, συνεχίζουμε την εξερεύνησή  μας στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Καπράλου και κατόπιν στις αίθουσες. Ποια γλυπτά απεικονίζουν Μάνα ή Μάνα με παιδί; Ποια είναι τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά τους και με ποιο τρόπο δηλώνει ο γλύπτης τη στοργή και τον άρρηκτο δεσμό μητέρας- παιδιού;

Ακολουθούν, ανάλογα με  την τάξη, διάφορες δραστηριότητες όπως συμπλήρωση σχετικού εκπαιδευτικού φυλλαδίου, ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια και εργαστήρια εικαστικής έκφρασης. Στόχος της όλης διαδικασίας είναι η  εξοικείωση των παιδιών  με το έργο του Χρήστου Καπράλου και η απόκτηση ερεθισμάτων και παραστάσεων σχετικά με τον μοντερνισμό στη γλυπτική. Επιπλέον επιδιώκουμε να νιώσουν τα παιδιά χαρά και δημιουργική διάθεση και να αισθανθούν την αφοσίωση του Καπράλου στη γλυπτική, την αγάπη του για τον άνθρωπο και τη συγκίνηση που διαπνέει το έργο του.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται τις ημέρες Τετάρτη ως Παρασκευή κατόπιν συνεννόησης με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και η διάρκειά τους είναι 90΄. Η συμμετοχή των σχολικών τάξεων σε αυτά είναι δωρεάν.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Αρετή Πηγιαδίτη, ιστορικός της τέχνης, υπεύθυνη Παραρτήματος Αίγινας της ΕΠΜΑΣ-Μουσείου Χρήστου Καπράλου.

Επικοινωνία: 2297022001, [email protected]

(Τετάρτη-Παρασκευή:  08:30-15:30

&Σάββατο-Κυριακή: 09:30 – 16:30).