Συνεχίζεται έως τις 16 Ιουνίου 2024 η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου, «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη» ενώ εμπλουτίζονται από αυτό το μήνα οι ξεναγήσεις για το κοινό.

Η έκθεση αυτή αποτελεί την πρώτη μίας σειράς δράσεων που ανήκουν στο νέο πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο «Ενδιάμεσος Χώρος». Πρόκειται για ένα ευέλικτο πρόγραμμα με συνεχή ροή ανάμεσα σε περιεκτικές ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, εργαστήρια, επιτελεστικές δράσεις, θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις και διατομεακά προγράμματα που θα εστιάζει στη σύνδεση του «μέσα» με το «έξω» και θα ενεργοποιεί κάθε φορά διαφορετικούς χώρους τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου. Η Ρένα Παπασπύρου, με το έργο της, καταλαμβάνει απρόσμενα σημεία της ΕΠΜΑΣ δίνοντάς τους νέα μορφή και νέα λειτουργία. Η έκθεση προκαλεί με τον τρόπο αυτό μία σειρά συναντήσεων: ανάμεσα στον θεατή και την εικόνα, στην ιστορία των καθημερινών υλικών και το παρόν τους ως έργα τέχνης, στο ίδιο το μουσείο και τον αστικό ιστό μέσα στον οποίο εντάσσεται.

Εστιάζοντας στη σημασία της πολυφωνικής προσέγγισης των καλλιτεχνικών έργων, κάποιες από τις επόμενες ξεναγήσεις στην έκθεση «Επιφάνειες – οδηγίες χρήσης» της Ρένας Παπασπύρου θα γίνουν σε μορφή διαλόγου με ιστορικούς τέχνης και επιμελητές που έχουν μελετήσει το έργο της καλλιτέχνιδας. Στις εν λόγω ξεναγήσεις θα είναι παρούσα και η Ρένα Παπασπύρου.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στις 18:00, από την Σοφία Ελίζα Μπουράτση, επιμελήτρια της έκθεσης σε διάλογο με τη Μαρία Μαραγκού – κριτικό τέχνης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 14.00 και την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 18.00 από τη Σοφία Ελίζα Μπουράτση,και την Κυριακή 31 Μαρτίου στις 14.00 από τη Σοφία Ελίζα Μπουράτση καιτον Χριστόφορο Μαρίνο – ιστορικό τέχνης και επιμελητή.

Κρατήσεις: [email protected]
Σημείο συνάντησης: στον όροφο -1 του κεντρικού κτηρίου της ΕΠΜΑΣ.

Η είσοδος στην έκθεση και την ξενάγηση είναι δωρεάν. 

Φωτογραφία: Ρένα Παπασπύρου, Baalbeks I (Εικόνες στην Ύλη), 1986-1988 (λεπτομέρεια), αποτοιχισμένη επιφάνεια, προσθήκη με φριγκοπόρ, πανί, χρώμα, 250 χ 228 εκ., 239 χ 236 εκ., Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.
Φωτογραφία: Γαβριήλ Παπαδιώτης