Συνεχίζοντας τον κύκλο των θεματικών ξεναγήσεων της ΕΠΜΑΣ, θα περιηγηθούμε στις μόνιμες συλλογές του μουσείου με σκοπό να «συναντηθούμε» και να θυμηθούμε τους Ήρωες της Επανάστασης του 1821 με κεντρικό άξονα την Ιστορική Ζωγραφική στην Ελλάδα. Θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας από τον πρώτο όροφο των μόνιμων συλλογών όπου θα ανατρέξουμε στο παρελθόν για να δούμε τα πρώτα σχέδια που αποτύπωσαν τα πρόσωπα του Κολοκοτρώνη μέσα από τα σχέδια του Karl Krazeisen (Καρλ Κράτσαϊζεν 1794-1878), του Νικηταρά και πολλών άλλων οπλαρχηγών του 1821. Συνεχίζοντας την διαδρομή μας, θα δούμε πώς ωρίμασε και εξελίχθηκε η απεικόνιση σκηνών του Αγώνα στο έργο Ελλήνων καλλιτεχνών  του 19ου αιώνα με κυριότερο εκπρόσωπο τον Θεόδωρο Βρυζάκη (1814 ή 1819 – 1878). Αφού ξανασυστηθούμε με τους ήρωες του ‘21 μέσα από τα μάτια των ρομαντικών Ελλήνων ζωγράφων και τις εξιδανικευμένες μορφές τους, θα συνεχίσουμε στο μεσοπάτωμα του μουσείου. Εκεί θα δούμε μια σύγχρονη προσέγγιση των ηρώων της Επανάστασης του 1821 μέσα από τα μεγάλα μεγέθους χαρακτικά του καλλιτέχνη Ζαχαρία Αρβανίτη. Τέλος, το νοσταλγικό ταξίδι στην  περίοδο της επανάστασης θα ολοκληρωθεί με το έργο του φιλέλληνα Eugène Delacroix (Ευγένιος Ντελακρουά, 1798 – 1863). Ελάτε να περιηγηθούμε μαζί στις εικαστικές αναπαραστάσεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, που οδήγησαν στη δημιουργία του εθνικού κράτους.

Ημερομηνία: 4/3/2023 και 11/3/2023

Ώρα: 12:00

Διάρκεια Ξενάγησης: 50 λεπτά

Χώρος ξενάγησης: Πρώτος Όροφος Μόνιμων Συλλογών, Μεσοπάτωμα και Αίθουσα με έργα Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης.

Όριο ατόμων: 25

Υπεύθυνη θεματικών ξεναγήσεων: Μαρίνα Τομαζάνη επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ

Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής ατομικής κράτησης   στο: [email protected] (Δευτέρα-Παρασκευή).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις ηλεκτρονικές κρατήσεις.

Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται όταν λάβετε σχετικό επιβεβαιωτικό    email  το οποίο θα σας ζητηθεί να επιδείξετε με την είσοδό σας στα ταμεία. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να έχουν προμηθευτεί το εισητήριο εισόδου τους πριν από την έναρξη της ξενάγησης.

Έργο: Krazeisen Karl (1794 – 1878) Καπετάνιος με τα παλληκάρια του μαχόμενοι – Εθνική Πινακοθήκη