Ο κύκλος θεματικών ξεναγήσεων  συνεχίζεται και αυτό τον μήνα με θέμα: «Το πορτραίτο – η αποτύπωση του προσώπου – Η ιστορία της Ελληνικής ζωγραφικής μέσα από τα πρόσωπα αυτών που την έζησαν».

Η ανάγκη του ανθρώπου να κρατήσει τη μορφή ενός άλλου ανθρώπου μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και στο έργο του Πλίνιου (π.77 μ.Χ). Μαζί θα δούμε τις διαφορετικές ανάγκες καλλιτεχνών και προσώπων της ιστορίας να κρατήσουν ζωντανή τη μορφή τους μέσα στους αιώνες. Θα ξεκινήσουμε από τις ασκητικές και τρεμάμενες μορφές των Αγίων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, θα περάσουμε στα πρόσωπα των Ηρώων της Επανάστασης του ’21, τις μορφές των πρώτων και των ύστερων αστών της απελευθερωμένης Ελλάδας ζωγραφισμένες από τα χέρια των καλλιτεχνών της Σχολής του Μονάχου. Θα δούμε ακόμη τα πρόσωπα καθημερινών ανθρώπων μέσα σε σκηνές της καθημερινότητάς τους, βαδίζοντας χρονολογικά προς το τέλος του 19ου αιώνα. Φυσικά, η ιστορία θα συνεχίσει με έργα του 20ού αιώνα, βλέποντας πορτραίτα που δε γίνονται πλέον κατά παραγγελία από τους αστούς της εποχής, αλλά εκφράζουν την προσωπική ματιά του καλλιτέχνη για τον εαυτό του και τον κόσμο όπως τον βιώνει ο ίδιος, μέσα από σχήματα, χρώματα και αναφορές στην ελληνική παράδοση. Τέλος, θα δούμε πρόσωπα και πορτραίτα ανθρώπων δουλεμένα με καινούρια υλικά και τεχνικές που προσπαθούν να αποδώσουν την λαχτάρα για κάτι καινούριο, το οποίο έρχεται να ανατρέψει την παράδοση της ζωγραφικής. Αυτά τα πρόσωπα θα μας φτάσουν μέχρι το 2020, εκφράζοντας μέσα από το βλέμμα τους τα βάσανα και τις ελπίδες του ανθρώπου του σήμερα.

Ημερομηνίες: 13/5 και 20/5

Ώρα:12:00

Διάρκεια Ξενάγησης: 70 λεπτά

Χώρος ξενάγησης: Μόνιμες Συλλογές ΕΠΜΑΣ

Όριο ατόμων: 25

Υπεύθυνη θεματικών ξεναγήσεων: Μαρίνα Τομαζάνη επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ

Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων στο email [email protected] (Δευτέρα-Παρασκευή).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις ηλεκτρονικές κρατήσεις.

Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται όταν λάβετε σχετικό επιβεβαιωτικό    email  το οποίο θα σας ζητηθεί να επιδείξετε με την είσοδό σας στα ταμεία. Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να έχουν προμηθευτεί το εισητήριο εισόδου τους πριν από την έναρξη της ξενάγησης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΜΑΔΕΣ (GROUP) ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Οι επισκέψεις ομάδων (group) ατόμων για επίσκεψη στο Μουσείο χωρίς ξενάγηση θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων και θα πραγματοποιούνται καθημερινές (εκτός Τρίτης) και Σαββατοκύριακα.

Οι επισκέψεις ομάδων (group) ατόμων με ξενάγηση θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων και θα πραγματοποιούνται καθημερινές (εκτός Τρίτης) 10:00-14:00.

Κρατήσεις: Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-16:00 στο e-mail [email protected].

Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται όταν λάβετε σχετικό επιβεβαιωτικό    email το οποίο θα σας ζητηθεί να επιδείξετε με την είσοδό σας στα ταμεία.

Σε κάθε email πρέπει να αναφέρονται τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ο αριθμός των συμμετεχόντων (από 10 έως το πολύ 25 άτομα)
  • Η ημερομηνία και η ώρα της επιθυμητής επίσκεψης
  • Στοιχεία επικοινωνίας: Όνομα, email και τηλέφωνο

* Οι κρατήσεις για επισκέψεις με ή χωρίς ξενάγηση θα πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον 3 μέρες πριν την επιθυμητή ημερομηνία επίσκεψης.