Τα Ψηλά Δέντρα του Κωνσταντίνου Παρθένη συνομιλούν με
Τα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου

Σήμερα είναι Κυριακή. Κάτι ξεχωριστό έχει τούτο το πρωί. Τα παιδιά είναι ξαπλωμένα στους ίσκιους· είναι σαν ξεχασμένα κάτω από τα δέντρα· ξεκουράζονται.
Πεύκο, ευλογημένο πεύκο! Από τις χαραμάδες των κλαδιών του βλέπουν τον ουρανό. Τα κλαδιά του σκίζονται σε πολλά κλαδιά μικρότερα· κι αυτά πάλι σε άλλα μικρά μικρά παρακλάδια, που μοιάζουν με αμέτρητα ψιλά σκοινιά, κομποδεμένα σαν τα δίχτυα. Τα φύλλα του, που είναι σαν βελόνες, γίνονται κρόσσια κι εκεί μέσα παίζει ο αέρας κι ο γαλάζιος ουρανός. — Σαλεύει το πεύκο κι η άκρη του ίσκιου του σαλεύει μαζί. Φυσάει σαν μακρινή θάλασσα. Να μπορούσαν ν’ ακούνε ξαπλωμένοι ώρες πολλές αυτό το νανούρισμα! Μόνο η μάνα τους θα τους έλεγε τόσο καλό τραγούδι, όταν τα είχε στην κούνια. Δεν είπε η βοσκοπούλα, την άλλη φορά, πως τα δέντρα έχουν χάδι και χαϊδεύουν; Όλα τα παιδιά νιώθουν αυτό το χάδι. Πεύκο ευλογημένο!

Απόσπασμα: [Στους Ίσκιους των Πεύκων] σελ. 62-63 από Τα Ψηλά Βουνά, του Ζαχαρία Παπαντωνίου, έκδοση του 1918. Γραφή του αρχικού μη λογοκριμένου βιβλίoυ με κείμενο σε μονοτονικό και διαμόρφωση με βάση τη σύγχρονη γραμματική, και ορθογραφία.

Ημερομηνία: 1 Απριλίου 2023
Ηλικιακή ομάδα παιδιά: 7 – 12 ετών
Ώρα: 11:00 π.μ. (οι θέσεις συμπληρώθηκαν) και 14:00 μ.μ. (οι θέσεις συμπληρώθηκαν)
Διάρκεια Προγράμματος: 90 λεπτά

Χώρος ξενάγησης: Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων – Αντώνης Κομνηνός και στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι – Έλλης Διβάνη

Όριο ατόμων: 25
Κόστος ενηλίκων: 5€
H πληρωμή πραγματοποιείται λίγο πριν την έναρξη του προγράμματος.

Η συμμετοχή στα θεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στο: [email protected] , [email protected] (Δευτέρα-Παρασκευή έως τις 15:00 μ.μ.).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις ηλεκτρονικές κρατήσεις.

Η ολοκλήρωση της κράτησης θα πραγματοποιείται όταν λάβετε σχετικό επιβεβαιωτικό email.  

Έργο: Παρθένης Κωνσταντίνος, Τοπίο της  Κέρκυρας, π. 1917