Κυριακή 31 Μαρτίου, ώρα: 13.00

Ξενάγηση: Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια ΕΠΜΑΣ

Με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Η Εθνική Πινακοθήκη, με στόχο την προσβασιμότητα όλων των κοινωνικών ομάδων στις εκθέσεις, πραγματοποιεί για δεύτερη φορά την ξενάγηση της έκθεσης «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» από την Συραγώ Τσιάρα την Κυριακή 31/3 με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Πρόκειται για μια ομαδική, θεματική έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών. Παρουσιάζοντας 78 δημιουργούς, 202 εικαστικά έργα και 22 ταινίες, η έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970 επιχειρεί να χαρτογραφήσει το συνολικό εύρος της έννοιας «αστικό βίωμα» σκιαγραφώντας το κοινωνικό υποκείμενο εντός της πόλης, με όλη τη γοητεία που μπορεί να του ασκεί αλλά και με όλους τους περιορισμούς ή και τους αποκλεισμούς που τη συνοδεύουν, «με την εκθεσιακή αφήγηση να μετακινείται διαρκώς από τη μεγάλη στη μικρή κλίμακα, από την πανοραμική λήψη στο κοντινό πλάνο», όπως εξηγεί η διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ και επιμελήτρια της έκθεσης, Συραγώ Τσιάρα.

Είναι μια πρωτότυπη σύλληψη που παρακολουθεί τρεις δεκαετίες ραγδαίου μετασχηματισμού της μεταπολεμικής Ελλάδας και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην αστικοποίηση και τον τρόπο που ο άνθρωπος συμμετέχει ή αντιστέκεται στη νέα συνθήκη που του υπαγορεύει το ολοένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του. Για την ανίχνευση της ανθρώπινης εμπειρίας του αστικού βιώματος η έκθεση φέρνει σε συνομιλία τις εικαστικές τέχνες – ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, σχέδια και αφίσες – με αποσπάσματα από τον δημοφιλή ελληνικό κινηματογράφο, τις ταινίες κριτικού ρεαλισμού και τις έκκεντρες αφηγήσεις.

Διάρκεια έκθεσης: 21 Ιουνίου 2023 – 12 Μαΐου  2024

Κεντρικό Κτήριο – Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων

Σύλληψη – Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα

« Η επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη είναι μια εμπειρία που αφορά όλους μας.

ξενάγηση στην έκθεση Αστυγραφία την Κυριακή 31 Μαρτίου θα είναι προσβάσιμη σε Κωφούς και βαρήκοους, καθώς θα αποδοθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα”.