Στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος της έκθεσης Changing Grounds, Συμπληρωματικές αφηγήσεις στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης της Νατάσας Μπιζά, θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση από την κριτικό τέχνης Δέσποινα Ζευκιλή με τίτλο Το σάβανο του ελληνικού φωτός.
Η ξενάγηση θα ξεκινήσει με μικρές, στοχευμένες στάσεις σε έργα της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης, όπου θα συζητηθούν σκέψεις σχετικά με τον λόγο περί φωτός στο ιστορικό συγκείμενο. Η περιήγηση θα καταλήξει στην έκθεση Changing Grounds, Συμπληρωματικές αφηγήσεις στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης, ανοίγοντας τη συζήτηση σε πιο σύγχρονα σχετικά ζητήματα.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα τεθούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα ερωτήματα:
Κολλάει η ασθένεια του φωτός;
Ζουν σε ένα ατόφιο ελληνικό κλίμα τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων;
Πόσο ευθύνεται το ελληνικό φως που δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα ένας γνήσιος ιμπρεσιονισμός;
Ποια είναι η κληρονομιά που μας άφησε ο Θεόφιλος, αν όχι το σάβανο του ελληνικού φωτός;
Τι κι αν δεν είχαμε στα μέρη μας έναν Ματίς να αποτρέψει τον ήλιο να φωτίσει κατευθείαν το αντικείμενό του, όπως γίνεται στη φύση;
Με αφορμή την έρευνα της Νατάσας Μπιζά, τη λεζάντα ενός έργου από τη μόνιμη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης και μια ιστορική έκθεση του μουσείου, ξαναδιαβάζουμε την έννοια «φως» στον διάλογο περί τέχνης στην Ελλάδα, με όρους εντοπισμένης γνώσης.
Ημερομηνία: Τετάρτη 29 Απριλίου
Ώρα: 19:00
Χώρος: Κεντρικό Κτήριο
Δεν απαιτείται κράτηση θέσης
Φωτογραφία:
Νατάσα Μπιζά, Ερευνώντας για το έργο 15 Νοεμβρίου 1969, Η μέρα που τοποθετήθηκαν οι κουρτίνες (2025), Αρχείο ΕΠΜΑΣ, 2023