Από 22.06.1999 έως 19.09.1999

Εθνική Πινακοθήκη - Κεντρικό Κτήριο

Πρωτότυπο, συναρπαστικό και πολλαπλά σημαίνον, το έργο του Βλάσση Κανιάρη έχει πλουτίσει την ιστορία της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας μ’ ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο, που φέρει την ατομική του σφραγίδα.

Ο Βλάσσης Κανιάρης ενεργεί ως μάρτυρας της ιστορίας με μεγάλη κοινωνική και πολιτική ευαισθησία. Η τέχνη του μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατευμένη πρωτοπορία, κι’ αυτό δεν μειώνει διόλου την καλλιτεχνική της αξία.

Ο Βλάσσης Κανιάρης θεωρήθηκε πρόδρομος σε μορφές τέχνης που έμελλε να γνωρίσουν μεγάλη διάδοση στην ευρωπαϊκή σκηνή όπως η Arte Povera. Η συμβολή του στην Ιστορία της ευρωπαϊκής τέχνης είναι ότι, τον καιρό που θριάμβευε η σημειολογία ως θεωρητικό ερμηνευτικό εργαλείο, εκείνος χρησιμοποίησε σημειολογικά τους εκφραστικούς του κώδικες για να αποκαλύψει, να φωτίσει, να σχολιάσει, να κρίνει και να καταγγείλει τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά τραύματα του καιρού μας. Η αναδρομική έκθεση του Βλάσση Κανιάρη στην Εθνική Πινακοθήκη μας έδωσε την ευκαιρία να ξαναζήσουμε τους σταθμούς της πορείας του και να αποτιμήσουμε τη συμβολή του στην σύγχρονη τέχνη αλλά και στην συνειδητοποίηση των προβλημάτων του καιρού μας.

Επιστημονική επιμέλεια έκθεσης
Άννα Καφέτση
Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ

Χορηγός: Ζαχαρίας Γ. Πορταλάκης-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.

Χορηγός επικοινωνίας: SKAI