Από 03.07.2015 έως 16.08.2015

Μουσεία και Πολιτιστικά Κέντρα

Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη, Σύρος, 03/07/2015 – 16/08/2015

Η Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Ταξιδεύοντας με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής» στην Ερμούπολη, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σύρος-Πολιτισμός 2015», με έργα που προέρχονται αποκλειστικά από τις συλλογές της. Το θέμα της έκθεσης βρίσκεται σε αρμονία με τον αιγαιοπελαγίτικο χαρακτήρα του νησιού και με την ατμόσφαιρα των θερινών διακοπών. Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του αρχοντικού νησιού της Σύρου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκφάνσεις της νεότερης ελληνικής τέχνης: τη θαλασσογραφία, ένα θέμα που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή του λαού μας, την ιστορία του, τα βιώματά του.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ενότητες με βάση χρονολογικά και μορφολογικά κριτήρια: στην πρώτη περιλαμβάνονται έργα των μεγάλων θαλασσογράφων μας Κωνσταντίνου Βολανάκη, Βασίλειου Χατζή και Ιωάννη Αλταμούρα, στα οποία διαφαίνονται οι πρώτες επιδράσεις του Ιμπρεσιονισμού.
Στην δεύτερη ενότητα στεγάζονται πίνακες των καλλιτεχνών που επιχειρούν και πετυχαίνουν να δημιουργήσουν τον πρώτο αυθεντικό ελληνικό υπαιθρισμό, αντλώντας διδάγματα από τα μεταϊμπρεσιoνιστικά κινήματα, ιδιαίτερα του Παρισιού. Το κύριο μέλημά τους είναι να αποδώσουν με χρώμα την ιδιαίτερη ποιότητα του ελληνικού φωτός. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι αυτού του πρώιμου ελληνικού μοντερνισμού των αρχών του 20ού αιώνα είναι οι Κωνσταντίνος Μαλέας, Νικόλαος Λύτρας, Κωνσταντίνος Παρθένης, Μιχάλης Οικονόμου κ.ά.
Η τρίτη ενότητα αντιπροσωπεύεται από πίνακες παλαιότερων και νεότερων καλλιτεχνών που ανήκουν σε ποικίλες τάσεις. Εκπρόσωποι ή επίγονοι της Γενιάς του ’30, όπως οι Νίκος Χατζηκυριάκος–Γκίκας, Γεράσιμος Στέρης και Αγήνωρ Αστεριάδης, συστεγάζονται σ’ αυτή την ενότητα με καλλιτέχνες όπως οι Θάνος Τσίγκος, Θεόδωρος Στάμος, Πάρις Πρέκας, Γιάννης Γαΐτης, Παναγιώτης Τέτσης, Κώστας Τσόκλης, που έδωσαν το προσωπικό τους στίγμα στη σύγχρονη ελληνική τοπιογραφία.

Επιμέλεια έκθεσης
Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου
Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ

Χορηγός Έκθεσης
Ίδρυμα Αντώνης Ε. Κομνηνός