Από 18.11.1993 έως 31.12.1993

Εθνική Πινακοθήκη - Κεντρικό Κτήριο

>Ανάμεσα σε δυο μελανούς σταθμούς της ιστορίας μας, την Άλωση της Πόλης το 1453 και την Άλωση του Χάνδακα το 1669, η Κρήτη, ακμαία επαρχία της Βενετίας, μεταβάλλεται σε όαση πολιτισμού. Το πνεύμα της Αναγέννησης, που ζωογονεί ολόκληρη την πνευματική ζωή, εμψυχώνει και τις κρητικές εικόνες της μεταβυζαντινής παράδοσης.

Συγκεντρώνοντας περισσότερα από διακόσια έργα, που προέρχονταν από την Κρήτη, από το Άγιον Όρος, από μουσεία της Ελλάδας και της Ρωσίας, η έκθεση «Εικόνες της Κρητικής Τέχνης» μας έδωσε την ευκαιρία να εποπτεύσουμε την έκταση και ποικιλία ενός φαινομένου με εθνική σημασία. Γιατί προσθέτει κρίκους τουλάχιστον δυο αιώνων στην ιστορική και καλλιτεχνική μας συνέχεια, αποκαλύπτοντάς μας τη δική μας ελληνική βυζαντινή Αναγέννηση. Ο πολιτισμός που είδε το φως στην Κρήτη τους δυο αυτούς κρίσιμους αιώνες γέννησε ζωγράφους σαν τον Μιχαήλ Δαμασκηνό και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, που είναι ίσως οι πιο γνωστοί αλλά προετοιμάζονται, περιβάλλονται και παρακολουθούνται από πολλούς άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες.

Η έκθεση «Εικόνες της Κρητικής Τέχνης» οργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου, από την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.

Επιμέλεια έκθεσης

Μανόλης Μπορμπουδάκης 
Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης

Έφη Αγαθονίκου 
Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ