Από 27.02.2002 έως 19.05.2002

Εθνική Πινακοθήκη - Κεντρικό Κτήριο

Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, σε συνεργασία με το Μουσείο της Ντόρντρεχτ (Dordrechts Museum), οργάνωσε την έκθεση «Ο Χρυσός Αιώνας της Ολλανδικής ζωγραφικής-Η συλλογή του Μουσείου της Ντόρντρεχτ».
Η Ντόρντρεχτ είναι η αρχαιότερη πόλη της Ολλανδίας, το δε φημισμένο ανά τον κόσμο μουσείο της ιδρύθηκε πριν από 160 χρόνια. Το μουσείο παρέμεινε κλειστό έως τον Ιούνιο του 2002 για ανακαίνιση, γεγονός που επέτρεψε την παρουσίαση του μεγαλύτερου μέρους των συλλογών του στην Αθήνα.
Τα 80 έργα της έκθεσης είχαν διαρθρωθεί σε έξι θεματικές ενότητες («Η Ζωγραφική της Ιστορίας», Προσωπογραφία, Τοπιογραφία, Θαλασσογραφία, Ηθογραφία, Νεκρή Φύση), που ανταποκρίνονταν τόσο στη θεματική ιεραρχία της εποχής, όσο και στη θεματική εξειδίκευση που αποτελούσε το χαρακτηριστικό των Ολλανδών ζωγράφων του 17ου (Χρυσού) Αιώνα.
Αν και δεν μπορούμε να μιλάμε για Σχολή της Ντόρντρεχτ, εντούτοις αναπτύσσεται την εποχή εκείνη στην πόλη μεγάλη και εξαιρετικά σημαντική καλλιτεχνική κίνηση, τόσο από ζωγράφους που ζουν και εργάζονται εκεί όσο και από άλλους διάσημους καλλιτέχνες που την επιλέγουν για μεγαλύτερα ή μικρότερα διαστήματα ως τόπο διαμονής τους.

Επιμέλεια έκθεσης
Peter J. Schoon 
Αναπληρωτής Διευθυντής Μουσείου Dordrecht

Sander Paarlberg 
Ειδικός ερευνητής, Πανεπιστημίου Leiden

Αγγέλα Ταμβάκη
Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ

Χορηγοί: ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΒΓΑ
Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11