έως 28.02.2011

Εθνική Πινακοθήκη - Κεντρικό Κτήριο

Η έκθεση «Παρίσι 1900, Αρ Νουβώ και Μοντερνισμός. Θησαυροί από το Petit Palais, Μουσείο Καλών Τεχνών της Πόλης του Παρισιού», που εγκαινιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη στις 22 Νοεμβρίου 2010, μας ταξιδεύει στη γαλλική πρωτεύουσα την περίοδο της Μπελ Επόκ, μέσα από τα έργα της γαλλικής τέχνης των συλλογών του Petit Palais, που προσφέρουν τη μοναδική μαρτυρία τους για το αστικό και το λαϊκό Παρίσι των ετών 1880-1914.
Η έκθεση, ανταποδοτική της έκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Όρους, που παρουσιάστηκε στο Petit Palais το 2009, οργανώνεται σε 11 θεματικές ενότητες, που περιλαμβάνουν συνολικά 200 περίπου εκθέματα.
Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900 στο Παρίσι, για την οποία, άλλωστε αναγέρθηκε και το ίδιο το Petit Palais.
Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει έργα ζωγραφικής από τη Ελληνική συμμετοχή στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και ιδιωτικές συλλογές.
Ακολουθεί η ενότητα για το Καθημερινό Παρίσι, με όψεις τόσο από την αστική ζωή όσο και από τη σκληρή πραγματικότητα των λαϊκών ανθρώπων και των βιοπαλαιστών.
Στο μεσοπάτωμα παρουσιάζεται ένα μικρό αφιέρωμα στο Petit Palais, το κτίριο και την ιστορία του.
Το παρισινό τοπίο αποτελεί μία ιδιαίτερη ενότητα, ενώ οι διακοσμητικές τέχνες εκπροσωπούνται από βάζα και έπιπλα δημιουργών της Αρ Νουβώ, πλαισιωμένα από λιθογραφίες-μελέτες για τη διακόσμηση Μοντέρνων εσωτερικών χώρων.
Η εμβληματική μορφή της Παριζιάνας εικονογραφείται από επιβλητικά πορτρέτα ακαδημαϊκών ζωγράφων αλλά και καλλιτεχνών της πρωτοπορίας, με κυρίαρχη τη μνημειακή προσωπογραφία της Sarah Bernhardt από τον Georges Clairin.
Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης θαυμάσια σχέδια για κοσμήματα, σχεδιαστών που δούλευαν για σπουδαίους οίκους, όπως ο Lalique ή ο Cartier.
Τέλος, η ενότητα του Μοντερνισμού, για την οποία έχει συμπράξει και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης του Παρισιού με τέσσερα δάνεια και η οποία συμπληρώνεται με χαρακτικά και καλλιτεχνικές αφίσες από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, ολοκληρώνει την έκθεση.
Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο 328 σελίδων (ελληνικά-γαλλικά), με κείμενα των Gilles Chazal (Διευθυντή του Petit Palais), Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα (Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης), Μαρίας Κατσανάκη (Επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης), Charles Villeneuve de Janti, Isabelle Collet, Maryline Assante di Panzillo, Dominique Morel (Επιμελητών της Γαλλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς), Martine Chazal (Ιστορικού της τέχνης του κοσμήματος), Μαριλένας Κασιμάτη (Επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης) και Μαρίας Γυπαράκη.

Γενική εποπτεία έκθεσης
Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα
Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης
Διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ

Επιμέλεια έκθεσης
Δρ Μαρία Κατσανάκη
Επιμελήτρια της ΕΠΜΑΣ

Χορηγοί έκθεσης: Εθνική Τράπεζα, Ίδρυμα Ωνάση, Aegean airlines

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, MEGA, ΣΚΑÏ, Βουλή Τηλεόραση, Flash 96, ΤΑ ΝΕΑ

 

1

2

3

4

5

6

7