Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης
Επιμελητική ομάδα της Εθνικής Πινακοθήκης

Δείτε την ψηφιακή έκθεση


Η ψηφιακή έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης Solitaire / Solidaire, η οποία εντάχτηκε στις δράσεις του Δικτύου Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (15/5-18/11/2020), σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την επιμελητική ομάδα του μουσείου στη διάρκεια των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης, τα οποία επέβαλε τους προηγούμενους μήνες, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την υφήλιο, η πρωτοφανής υγειονομική κρίση.


Με τα μουσεία κλειστά, μακριά από τα έργα και το κοινό τους, οι επιμελήτριες της Εθνικής Πινακοθήκης στράφηκαν στο ψηφιακό απόθεμα του μουσείου, στις φωτογραφικές και βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων, αλλά και στις προσωπικές τους ερευνητικές σημειώσεις και μελέτες και προσέγγισαν τις συλλογές τους υπό το επίκαιρο θεματικό πρίσμα της κοινωνικής συνοχής. Η επιμελητική ομάδα της Εθνικής Πινακοθήκης συντονίστηκε με ταχύτητα και ενθουσιασμό και πρότεινε νέες, πρωτότυπες ερμηνείες σε γνωστές και άγνωστες επιλογές από όλα τα τμήματα των συλλογών, ανταποκρινόμενη σε ένα επείγον εσωτερικό κάλεσμα για συμμετοχή και προσφορά, που της επέτρεψε παράλληλα να διατηρήσει τους δεσμούς της με τα αντικείμενα μελέτης της και με τους φίλους του μουσείου.


Σαράντα σχεδόν έργα -ο αριθμός ως μικρή, συμβολική υπενθύμιση της καραντίνας-επιλέχτηκαν και σχολιάστηκαν με συνοπτικό και εύληπτο τρόπο, ώστε να αναδεικνύουν τη σημασία της συλλογικής δράσης, της ομοψυχίας, των αμοιβαίων υποχρεώσεων και των ίσων δικαιωμάτων, όχι μόνο για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, αλλά και για την επίτευξη της πανανθρώπινης ευημερίας.


Απομονωμένη μεν, αλληλέγγυα δε, με εργαλείο τις εξαιρετικές μουσειολογικές εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, η Εθνική Πινακοθήκη με τη δράση της Solitaire / Solidaire εκπέμπει το μήνυμα ότι η τέχνη, ως θεματοφύλακας των μεγάλων ανθρωπιστικών αξιών, συμβάλλει αποφασιστικά στην καλλιέργεια και την προστασία τους.

ΕΠΟΠΤΕΙΑ: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Διευθύντρια. ΙΔΕΑ-ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Άρτεμις Ζερβού. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Έφη Αγαθονίκου, Άρτεμις Ζερβού, Ελπινίκη Μεϊντάνη. ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ–ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (αλφαβητικά): Έφη Αγαθονίκου (Δυτικοευρωπαϊκή Ζωγραφική). Τώνια Γιαννουδάκη (Νεοελληνική Γλυπτική). Άρτεμις Ζερβού (Συλλογή Χρήστου Καπράλου). Ζίνα Καλούδη (Νεοελληνική Ζωγραφική: αρχές 20ού αι.-1940). Μαρία Κατσανάκη (Νεοελληνική Ζωγραφική: 19ος αι.). Ελπινίκη Μεϊντάνη (Φωτογραφικό Αρχείο). Κατερίνα Ταβαντζή (Χαρακτική). Λίνα Τσίκουτα (Νεοελληνική Ζωγραφική: 1945-σήμερα). ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Άρτεμις Ζερβού. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ–ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ: Σταύρος Ψηρούκης, Θάλεια Κυμπάρη