Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, ακολουθώντας τις σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές τάσεις, διοργανώνει προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας (2-5 ετών), που στοχεύουν στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της ελεύθερης έκφρασης των νηπίων, και αναπτύσσουν νέους διαύλους άμεσης, στενής και αποδοτικής συνεργασίας τους με το μουσείο. 
Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων εστιάζει στην ενσωμάτωση παιδοκεντρικών στοιχείων στη δημιουργία in situ διαδρομών ή περιοχών (νησίδων), παιχνιδιών εξερεύνησης, αφήγησης ιστοριών και παραμυθιών, και εργαστηρίων δημιουργικής έκφρασης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας απευθύνονται σε νηπιαγωγεία και οικογένειες.

Τα προγράμματα για οικογένειες που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια του έτους, ανακοινώνονται στον ιστότοπο της Εθνικής Πινακοθήκης.
Τα προγράμματα για ομάδες παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων γίνονται καθημερίνά, εκτός Τρίτης,  9.00-13.30, κατόπιν συνεννόησης. Πληροφορίες: Φρύνη Καρζή, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.